Sinds 7 september is Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land heeft zo’n 6,5 miljoen inwoners, maar hoe gaat het met de adoptie van BTC?

De 40-jarige president Nayib Bukele (sinds 1 juni 2019) maakte het nieuws bekend in een videoboodschap tijdens de Bitcoin Conference 2021 in Miami. El Salvador wordt het eerste land ter wereld dat de bitcoin verankert als wettig betaalmiddel. ‘Komende week stuur ik de wet naar het parlement’, zei hij. En zo geschiedde, het staatshoofd hield het tempo er goed in.

De president beloofde zijn landgenoten toegang tot een onafhankelijk, internationaal financieel systeem. De voordelen zijn volgens hem eindeloos (meer werkgelegenheid, beter investeringsklimaat, etc), maar bovenal: ‘Financiële inclusiviteit’ voor mensen die vaak geen bankrekening hebben. Een maand na introductie waren er al meer mensen die een Bitcoin app hebben geïnstalleerd, dan dat er mensen zijn met een bankrekening. En zo koop je dus nu een koffie bij de Mac in San Salvador:

Volgens de Verenigde Naties leeft in El Salvador 37,2% van de bevolking onder de armoedegrens. Corruptie is ook een aanzienlijk probleem, al heeft men het beter voor elkaar dan diverse buurlanden (zoals Honduras). Het tropische land heeft echter, in de woorden van de Wereldbank, ‘grote potentie voor economische groei’. De bitcoinrijken van de wereld zullen hier neerstrijken, voorspelde president Bukele. Want men gaat geen belasting heffen over bitcointransacties en wie drie bitcoins (momenteel zo’n 150 duizend euro) investeert, krijgt een verblijfsvergunning.

Hieronder nog een goeie docu over het hoe en waarom van Bitcoin in El Salvador. Hoe ging het er aan toe in de weken voor, tijdens en na Bitcoin Legal Tender Day? In deze documentaire neemt Arnold Hubach je mee op reis tijdens zijn ervaringen in het Centraal-Amerikaanse land. Hij gaat ook langs bij de lokale stichting die eind 2019 met het sponsorgeld het project ‘Bitcoin Beach’ lanceerde. In het kustdorpje El Zonte (een populaire surfbestemming), op drie kwartier rijden van de hoofdstad, experimenteren de inwoners nu al twee jaar met een particulier bitcoin-initiatief. Ook leuk: rond 35 minuten zie je hem ook afrekenen bij de McDonalds, Starbucks en Pizza Hut 🙂

Inmiddels is de oud-geld lobby bezig om de druk op te voeren tegen het Centraal-Amerikaanse land. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren nog een stevige waarschuwing aan El Salvador afgegeven. Ze geven aan dat zij grote gevaren zien in de koers die El Salvador heeft ingeslagen en men adviseert het land dat enige terughoudendheid geen slecht idee is. Sterker nog, ze stellen dat het accepteren van Bitcoin als legaal betaalmiddel door El Salvador op dit moment enorm gevaarlijk kan zijn voor de stabiliteit van het globale(!) financiële systeem. We snappen het wel, wie heeft het IMF nodig als je Bitcoin hebt?

Het lijkt sowieso geen toeval dat het IMF juist nu met een sterke waarschuwing komt. Een paar dagen geleden werd namelijk bekend dat El Salvador een ware Bitcoin stad wil bouwen (BitcoinCity). De stad zou volledig functioneel moeten zijn met een eigen winkelcentrum, uitgaansgelegenheden, een luchthaven en nog veel meer.

De stad moet gebouwd worden in het oosten van het land, naast een vulkaan in de buurt van de plaats La Union. Een elektriciteitscentrale zal gebruik maken van de vulkaan om de stad van stroom te voorzien en om bitcoin-mining te ondersteunen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *