De inflatie in de Verenigde Staten is in de maand oktober opgelopen naar 6,2 procent op jaarbasis. Dat bleek vandaag bij de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex.

Economen hadden vooraf al ingeschat dat de inflatie hoog zou zijn. Men dacht aan een gemiddelde prijsstijging van 5,9 procent, maar dat was dus nog behoudend. Het percentage van 6.2 zou de grootste stijging zijn sinds december 1990, dat is 30 jaar geleden! Jack Dorsey krijgt gelijk! Deze aanhoudend hoge inflatie is een flinke tegenvaller voor de Fed (de Amerikaanse centrale bank). Die blijft volhouden dat de hoge inflatie een ‘tijdelijk’ fenomeen is, vergelijkbaar met hetgeen de ECB blijft roepen. Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen… Klaas Knot van De Nederlandsche Bank blijkt wat realistischer, hij waarschuwde gisteren juist voor oplopende inflatie.

Op dit moment wordt de inflatie natuurlijk wel wat gekleurd door de hogere energieprijzen, maar ook zonder de stijgende prijzen voor energie en voeding nam de inflatie in de VS in oktober flink toe. Het gaat dan om 4,6 procent op jaarbasis, tegenover een verwachte stijging van 4 procent. Nog steeds bizar hoog.

De Amerikaanse centrale bank heeft als taak om de inflatie op de middellange termijn stabiel te houden, zo rond de 2 procent. Als dit dus nog even doorzet, dan moet de Fed iets gaan doen. Meest logisch zou zijn om de rentes te verhogen.

Bitcoin prijs stijgt snel
De prijs van Bitcoin zat al in een stijgende lijn, maar binnen nauwelijks een half uur na de bekendmaking van de inflatiecijfers, schoot BTC met ruim 4% omhoog. Daarmee werd meteen een nieuw record gezet. Bitcoin lijkt nu op weg naar 70.000 dollar, omgerekend zo’n 60.000 euro. Echte maximalisten hadden dit uiteraard al voorspeld, zeker zolang de geldpers op volle toeren blijft draaien. Inmiddels denken steeds meer investeerders dat Bitcoin een zeer goede hedge is tegen de almaar stijgende inflatie.

Ook goud en zilver lieten direct na de bekendmaking een stijgende lijn zien.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *