Zijn de snelstijgende prijzen van benzine en stroom een teken van hyperinflatie?

Benzineprijs op record
Vanaf afgelopen vrijdag (1 oktober) is de benzineprijs boven de 2 euro per liter (€2,002), een absoluut record. Al sinds december vorig jaar zit de gemiddelde benzineprijs in een stijgende lijn. Omdat er tijdens de lockdowns van 2020 veel minder olie werd afgenomen, hebben de betreffende landen de productie flink teruggeschroefd. De toenemende vraag en het lage aanbod drijven de prijs nu flink omhoog. Die situatie lijkt voorlopig nog wel even aan te houden.

Ondertussen is het in Engeland nog wat erger, daar is een brandstoftekort, mede door hamsterende consumenten. Shell merkt dat door een grotere vraag naar brandstof er bepaalde tankstations bijna leeg zijn geraakt. “We werken er hard aan om de klanten te bevoorraden”, zegt een Shell-woordvoerder tegen Reuters. “Sinds vrijdag zien we een groter dan normale vraag, waardoor sommige tankstations de vraag niet aankunnen. We vullen de voorraden zo snel mogelijk aan.”

Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens de transportbranche een tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs, waardoor ook de bevoorrading van tankstations moeizaam gaat. Het tekort is het gevolg van een reeks van factoren, waaronder de coronapandemie, de vergrijzende beroepsbevolking en de uittocht van buitenlandse werknemers na de Brexit.

Energieprijzen
Per 1 juli gingen de variabele tarieven voor energie al omhoog, al was dat gemiddeld genomen nog te overzien. Sindsdien is de gasprijs, die ook grotendeels de stroomprijs bepaalt, grofweg verdubbeld.

Wie een energiecontract van een jaar heeft, lijkt inmiddels de sjaak. Je energierekening kan dus ineens meer dan verdubbelen. Een nieuw contract afsluiten is lastig, want niemand weet wat er gaat gebeuren. Zullen de prijzen deze winter weer verdubbelen en/of gaan ze komend voorjaar weer hard omlaag?

Overigens heeft bijna de helft van de Nederlandse huishoudens (44 procent) een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen, zo blijkt uit de laatste Energiemonitor van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt.

De gevolgen?
Onderzoeksbureau TNO waarschuwde onlangs voor ‘energiearmoede’. Ruim een half miljoen huishoudens in ons land leeft in deze zogenaamde energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen.

Ook de prijzen voor voedsel op de wereldmarkt zijn hoger dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest, meldde VN-voedselorganisatie FAO onlangs. De prijzen van onder meer suiker, granen en plantaardige oliën op de wereldmarkt zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Ook de prijzen van vlees en zuivel gingen de hoogte in. Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen gemiddeld bijna 40 procent hoger. Daardoor staat de voedselprijsindex van de FAO op de hoogste stand sinds 2011.

In ons eigen land zien we ook dat de stijgende energieprijzen zorgen voor enorme hoge kosten bij de glastuinbouw. Bedrijven die geen lange contracten hebben afgesloten, krijgen het moeilijk. Sommigen vallen om, anderen laten de kassen leeg staan omdat het verwarmen binnenkort niet meer rendabel is.

De oorzaak?
De Europese prijzen van benzine, gas en elektriciteit zitten al maanden in de lift. Datzelfde geld voor de houtprijzen en voor staal (verdubbeling). Volgens velen is ook dit een gevolg van de coronacrisis. Toen werd immers overal de productie stilgelegd en werd er veel minder gevlogen. Nu de wereldwijde economieën weer beginnen te draaien, blijft het aanbod achter en stijgt de prijs.

Ee andere mogelijke oorzaak is het feit dat overheden enorm veel geld hebben bijgedrukt (of bijgeleend). Geld wordt dus minder waard (meer aanbod) en zorgt ervoor dat prijzen stijgen. De Fed en ECB bezigen zich met ongebreidelde keynesiaanse geldprinterij die inflatie laat aanzwellen naar 5 tot 10 procent. Het lijkt dan onvermijdelijk dat prijzen verder zullen stijgen.

Inflatiecijfers
De inflatie in de eurozone is in september naar 3,4 procent opgelopen, dat is het hoogste niveau sinds 2008. Ook in de VS zien we de inflatie hard stijgen, in juli stond deze op 4,2 procent. Dat is beduidend meer dan de 1,8 procent waar de Fed aan het begin van het jaar nog op rekende. Ondertussen is het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september onverwacht afgezwakt tot het laagste niveau sinds februari.

De Duitse inflatie is in september voor het eerst in 28 jaar(!) boven de 4 procent uitgekomen. Dat blijkt uit een eerste raming van het Duitse federale statistiekbureau. De geldontwaarding op jaarbasis kwam uit op 4,1 procent.

En moet je nagaan; in de reguliere inflatiecijfers worden de inmiddels bizarre huizenprijzen nog niet eens meegenomen…

Er is nu weinig wat centrale bankiers nog kunnen doen, naast een beetje tweeten en het doen van uitspraken in reguliere media om iedereen te kalmeren dat de stijgende inflatie niets meer is dan een ‘overgang’… Is dat waar? Of belanden we straks weer in de jaren twintig van de vorige eeuw? Of in de jaren zeventig? In beide gevallen liep het niet goed af.

Meer lezen? We schreven eerder over hyperinflatie en de records op aandelenbeurzen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *