Visa, één van de grootste betalingsverwerkers wereldwijd, heeft vorige week de contouren aangekondigd van een “universeel betalingskanaal” dat transacties tussen verschillende stablecoins en digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) moet vergemakkelijken.

Het idee is om een digitale valuta-equivalent van de bestaande internationale betalingservaring te creëren. Denk aan de creditcard, iets waar Visa een expert in is. Dat is een systeem waarmee je in een ander land voor iets kunt betalen (met een bankpas of andere card) en vervolgens het geld ophaalt van een rekening in je eigen land.

Dat systeem is dus gebaseerd op legacy-netwerken van banken en creditcards (en op nationale valuta), niet op blockchains. Door een nieuw “universeel” betalingskanaal te lanceren, probeert Visa het oude systeem te repliceren voor het blockchain-tijdperk. Dit wordt gedreven door de overtuiging dat stablecoins zoals USDT (Tether) – een digitale token met 1-1 op de Amerikaanse dollar – en CBDC’s, zoals die uitgegeven door China, gemeengoed zullen worden.

De Visa product lead voor CBDC’s heeft er een blog over geschreven en ziet het nieuwe kanaal als een hub die zal communiceren met vertrouwde digitale portemonnees. De betalingsverwerker is naar verluidt al bezig met de implementatie van dit betalingskanaal, op het Ethereum Ropsten-testnet.

Visa UPC hub

Wat ons betreft klinkt het als een goed en logisch idee. Je kan dan makkelijk je geld gebruiken via één systeem, in plaats van telkens te wisselen tussen diverse wallets. Aan de andere kant is Visa rijkelijk laat, Mastercard kondigde immers begin dit jaar al aan dat men bezig was met de ondersteuning van crypto en CBDC’s.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *