MasterCard wil nog dit jaar verschillende virtuele munten toelaten op haar betalingsnetwerk. Tegelijkertijd is het bedrijf in gesprek met verschillende centrale banken om ook digitaal centralebankgeld te integreren.

Ondersteuning cryptocurrency
MasterCard heeft plannen aangekondigd om dit jaar cryptocurrency’s te ondersteunen. In theorie betekent dit dat bijna een miljard gebruikers digitale activa kunnen uitgeven bij meer dan 30 miljoen (online) winkels. Dit is dus echt een belangrijke stap. Opvallend is wel dat men in de officiele aankondiging slechts eenmaal het woord ‘Bitcoin’ gebruikt.

We are seeing this fact play out on the Mastercard network, with people using cards to buy crypto assets, especially during Bitcoin’s recent surge in value.

MasterCard geeft aan dat het gaat om keuzevrijheid. MasterCard is er niet om ons aan te bevelen om cryptocurrency’s te gaan gebruiken. Het bedrijf bestaat omdat ze klanten, verkopers en bedrijven in staat stellen digitale waarde te verplaatsen. En die digitale waarde kan van alles zijn, dus ook cryptocurrency.

We are here to enable customers, merchants and businesses to move digital value — traditional or crypto — however they want. It should be your choice, it’s your money.

MasterCard bezit momenteel 89 blockchain-patenten, terwijl nog eens 285 aanvragen in behandeling zijn. De betalingsprovider houdt zich al enige tijd bezig met cryptobetalingen en werkt samen met Wirex en BitPay om cryptokaarten te maken.

Men heeft nog niet bekend gemaakt welke cryptocurrency’s ze willen integreren. MasterCard heeft zich echter wel positief uitgelaten over stablecoins. Deze willen ze ondersteunen vanwege hun ‘betrouwbaarheid en veiligheid.’

Niet elke cryptocurrency voldoet aan de eisen van MasterCard, ze hebben vier criteria opgesteld:
1. robuuste consumentenbescherming (waaronder privacy);
2. strikte naleving van KYC (Know Your Customer, het tegenovergestelde van privacy);
3. naleving van lokale wet- en regelgeving;
4. het moet te gebruiken zijn als betaalmiddel.

Ondersteuning CBDC
Opvallend is dat MasterCard haar netwerk niet alleen wil voorbereiden op virtuele munten, maar ook op een toekomst met digitaal centralebankgeld. Dat is de digitale variant op contant geld. MasterCard heeft contact met verschillende grote centrale banken over de hele wereld om central bank digital currencies (CBDC) te ondersteunen. Vorig jaar bracht het bedrijf een tool uit om te demonstreren hoe een CBDC kan worden gebruikt door consumenten via de infrastructuur van MasterCard.

Nu steeds meer grote bedrijven in beweging komen, en Bitcoin (en andere virtuele munten) omarmen, worden centrale banken nerveus, want die zien de cryptocurrency/digitale valuta als een bedreiging voor hun monopolie op fiatgeld. Centrale banken werken daarom hard aan eigen digitale munten, die het moet opnemen tegen cryptomunten zoals Bitcoin.

MasterCard maakt nog geen keuze
De ondersteuning van zowel CBDC als Crypto maakt de strategie van MasterCard des te opvallender, want het bedrijf lijkt nu te gokken op twee verschillende paarden. Enerzijds omarmt men virtuele munten zoals Bitcoin, maar tegelijkertijd werkt ze ook nauw samen met centrale banken om hun digitale valuta te testen. Zo voert China al grootschalige experimenten uit met zogeheten Central Bank Digital Currencies. Ondertussen werkt de ECB aan een digitale euro, die binnen vijf jaar op de markt zou moeten komen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *