Het is een beetje zoals excuses aanbieden, vroeger op school, als je dat vervelende jochie een klap had gegeven. Totaal niet gemeend, maar dan was je in ieder geval van het gezeik van de juffrouw af.

Zo voelen de excuses van ABN AMRO ook een beetje. Is het misschien een PR-stunt? Want heel logisch is het allemaal niet, zo schrijft ook iemand op Reddit. De laatste slavernij in Nederlands-Indiƫ is namelijk vier a vijf generaties geleden, de laatste slavernij na de afschaffing in Suriname (1863) is zes tot acht generaties geleden. Het gaat dus om enorme aantallen nakomelingen die met elke generatie zijn verveelvoudigd. Al deze mensen staan dermate ver verwijderd van de tot slaaf gemaakte voorouders dat zij in geen enkel opzicht het leed hebben kunnen ervaren.

In de reacties op nu.nl lezen we een andere kant van het verhaal. Het leed dat met slavernij werd veroorzaakt is voor velen nog steeds voelbaar, omdat de effecten ervan zo’n lange nasleep hebben. Veel mensen die het niet begrijpen hebben niet dezelfde etnische of raciale achtergrond en dus geen goed beeld van wat het voor de ander betekent. Ook hier in Nederland, al is er heel veel veranderd in de afgelopen decennia, hebben mensen nog steeds te maken met expliciete en impliciete racisme, exclusie, vooroordelen, geen gelijke toegang tot werk/zorg/educatie/huisvesting/kapitaal etc. Instanties en bedrijven mogen dan wel pretenderen om inclusief te zijn, maar vanuit het verleden zijn regels en beleid gevormd om bepaalde groepen mensen buitenspel te zetten en dat is nog steeds van toepassing. We leven in een andere tijd, maar zaken uit het verleden spelen nog wel degelijk actief in het heden.

Wat ABN AMRO er zelf over schrijft?

Recent onderzoek zou hebben geopenbaard dat sommige juridische voorgangers van de bank betrokken waren bij de slavenhandel, plantage-slavernij en de handel in producten die zijn ontstaan in de slavernij in de 18e en 19e eeuw. Slavernij veroorzaakte onnoemelijk lijden en ABN AMRO verontschuldigt zich voor de acties en activiteiten van deze voorgangers.

Allemaal waar, maar wij denken dat deze excuses geen enkele toegevoegde waarde hebben. Het gaat om misstanden die gepleegd zijn enkele eeuwen geleden. Dit komt niet oprecht over en het is niet nodig. Op dit moment vinden er nog steeds veel misstanden plaats, bijvoorbeeld in de bioindustrie, in de oorlogsindustrie, bij oliebedrijven en alle andere bedrijven die onze aarde uitputten. Stop gewoon eens met het financieren van dat soort misdaden, voordat je over 100 jaar wederom je excuses moet aanbieden!

En ja, het is blijkbaar niet voor niets dat ABN AMRO nog steeds goed vertegenwoordigd is in de lijst met minst duurzame banken van Nederland.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *