Vrijwel alle onderzochte banken hebben in de afgelopen twee jaar hun beleid voor duurzaamheid verbeterd. Uiteindelijk draait het erom dat banken geen kwaad meer doen aan mens, dier en milieu via hun investeringen, maar dat blijkt lastig.

Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken in Nederland is in de afgelopen twee jaar flink verbeterd. De voetnoot: veel banken verbeterden weliswaar hun klimaatbeleid, maar nog onvoldoende. Bij het merendeel van de onderzochte banken, waaronder de drie grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank), is beleid voor aanpak van belastingontwijking door klanten en inzet voor vrouwenrechten nog ontoereikend.

Het zijn vooral de Volksbank, met dochter ASN, en Triodos die anno 2020 wederom het beste bankbeleid hebben, gericht op duurzaamheid. Dit blijkt uit nieuw beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

De minst duurzame banken
Het beleid van ING loopt achter in vergelijking met ABN Amro en Rabobank voor onder meer wapens, mensenrechten, arbeidsrechten, gezondheid en olie & gas. Een andere bank die slecht scoort is Van Lanschot, die voerde nauwelijks beleidsverbeteringen door.

Zes banken hebben nog geen of volstrekt ontoereikende doelstellingen om investeringen in fossiele energie (met name olie-en gasbedrijven) uit te faseren. Vier banken zijn ook nog niet transparant over hun aandeel in de broeikasgasemissies van alle bedrijven en projecten waarin zij investeren. De Volksbank en Triodos hebben veruit het beste klimaatbeleid: zij scoren beide een 9.

Belastingontwijking
Vijf banken, waaronder de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank, hebben nog onvoldoende beleid om belastingontwijking tegen te gaan. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen en schikkingen met belastingautoriteiten. Daarnaast verwachten ze niet van bedrijven dat ze een systeem hebben om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontduiking.

Bunq krijgt voor het eerst een oordeel
Bunq is een nieuwkomer in de Eerlijke Bankwijzer (PDF) van Amnesty International. Het investeringsbeleid van de online bank is behoorlijk goed. Voor 12 thema’s en sectoren scoort Bunq een 8 of hoger, onder meer voor gezondheid, mensenrechten en natuur. Het vermogen van Bunq wordt belegd door verzekeraar en vermogensbeheerder ASR, die daarmee dus ook een ruime voldoende haalt.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *