Rusland en Iran zouden gesprekken voeren over een nieuwe munt/stablecoin voor internationale betalingen.

Dat schrijft de Russische financiële krant Vedomosti. De nieuwe (digitale) munt zou gedekt worden door goud en moet een alternatief worden voor de Amerikaanse dollar. Het doel is om een ​​speciale token voor de Perzische regio te creëren, die in plaats van de dollar, roebel en Iraanse rial als betaalmiddel kan worden geaccepteerd in nederzettingen voor buitenlandse handel. Als testcase zou er gekeken worden naar de economische zone van Astrakhan, in het zuiden van Rusland. Deze ligt op de handelsroute naar Iran en het Midden-Oosten.

Anton Tkachev, een lid van de Doema-commissie voor informatietechnologie en communicatie, bevestigde de onderhandelingen tussen de Centrale Bank van Iran en de Centrale Bank van Rusland. Hij gaf daarbij wel aan dat deze munt pas actief op staatsniveau zou worden besproken nadat cryptocurrencies volledig zijn gereguleerd in Rusland.

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een cryptomunt die (de naam zegt het al) stabiel is. Vaak is zo’n coin daarom gelinkt aan zogenaamde ‘fiat valuta’, zoals de euro of dollar. Het bekendste voorbeeld is Tether (USDT), een stablecoin die erg populair is en altijd evenveel waard is als een dollar. Christine Lagarde zei al eens, tijdens een van haar allereerste persconferenties voor de ECB, dat niet zozeer Bitcoin, maar juist de stablecoin projecten veel potentie hebben.

Iran stond afgelopen jaar op de zesde plek in de Top 10 landen met de hoogste inflatie. De waarde van de lokale munt zou in 2022 zo’n 40% zijn gedaald. Een meer stabiele munt is dus zeer welkom.

Alternatief voor de dollar?

Zowel Iran als Rusland hebben ervaring met sancties van de Verenigde Staten, daarbij is de dollar regelmatig als politiek wapen ingezet. Het is dus niet vreemd dat deze landen alternatieven zoeken voor het gebruik van dollars in het internationale betalingsverkeer. Hetzelfde geldt voor China en diverse Zuid-Amerikaanse landen.

We schreven al eerder dat er een realistische mogelijkheid is dat de BRICS landen een eigen wereldvaluta gaan starten, met als basis hun goudvoorraad. Vandaar dat China bezig is met het aanleggen van een enorme goudreserve?

Ook Brazilië en Argentinië hebben plannen?

Volgen de Financial Times zullen Brazilië en Argentinië deze week aankondigen dat ze beginnen met voorbereidende werkzaamheden voor een gemeenschappelijke munt, dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het op een na grootste valutablok ter wereld.

De twee grootste economieën van Zuid-Amerika zullen het plan deze week bespreken tijdens een top in Buenos Aires en zullen andere Latijns-Amerikaanse landen uitnodigen om mee te doen. De eerste focus zal liggen op hoe een nieuwe munt, die Brazilië voorstelt de “sur” (zuid) te noemen, de regionale handel kan stimuleren en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar kan verminderen. De waarde zou in eerste instantie parallel lopen met de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. Dus wederom een soort stebalecoin.

Een muntunie die heel Latijns-Amerika bestrijkt, zou volgens schattingen ongeveer 5 procent van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen. De euro, de grootste muntunie ter wereld, vertegenwoordigt ongeveer 14 procent van het mondiale bbp (gemeten in dollars).

Het project zal waarschijnlijk vele jaren in beslag nemen. De Argentijnse minister van economische Zaken (Sergio Massa) merkte hierbij op dat het Europa 35 jaar heeft gekost om de euro te creëren.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *