ING, de grootste Nederlandse bank, liet deze week weten geen geld meer te investeren in nieuwe olie- en gasprojecten. Met de nadruk op NIEUWE en PROJECTEN. Ze blijven gewoon doorgaan met geld uit te lenen aan bedrijven die grootschalig fossiele brandstoffen oppompen en/of verhandelen. Tevens blijven ze investeren in de aanleg van pijpen en leidingen voor olie en gas.

Burgerbeweging Fossielvrij.nl is het daar niet mee eens. Ze roepen ING bank en CEO Steven van Rijswijk op om de geldkraan naar olie, kolen en gas dicht te draaien. Alleen zo kunnen we een leefbare, rechtvaardige wereld mogelijk maken.

De groep achter deze beweging bestaat uit dezelfde mensen die de afgelopen zeven jaar onvermoeibaar hebben gestreden om pensioenfonds ABP fossielvrij te krijgen. ABP is het grootste pensioenfonds van Europa. Mede door de druk die dit burgerinitiatief uitoefende, besloot ABP om alle fossiele beleggingen te staken. Niet alleen haalde ABP 15 miljard euro weg uit klimaatverwoestende olie, kolen en gas, maar ze beloofden ook om het vrijgekomen geld te investeren in hernieuwbare energie en andere klimaatoplossingen. En nu is ING aan de beurt. En terecht!

ING geeft in een reactie aan dat het een stap te ver gaat om van de ene op de andere dag volledig te stoppen met het financieren van olie en gas. “Het is niet nodig om de klimaatdoelen te halen en het brengt de leveringszekerheid van onze energie en de betaalbaarheid daarvan in gevaar”, aldus de bank. “Als wij volledig aan de wensen van Fossielvrij tegemoet zouden komen, zou dat betekenen dat uw cv morgen geen warmte meer kan geven en dat u niet meer terechtkunt bij het benzinestation om de hoek.” Maar dat is onzin natuurlijk. Fossiele bedrijven hebben geen financiering nodig om nu benzine of gas te leveren, ze maken immers megawinsten. Ze hebben financiering nodig voor grote nieuwe fossiele projecten, waardoor we nog tientallen jaren aan fossiele brandstof worden geketend.

PS: Zoals we al eerder schreven, ook banken worden aangeklaagd door milieu-organisaties. ClientEarth, een internationale milieu-ngo, sleepte vorig jaar de Nationale Bank van Belgiƫ (NBB) voor de rechter.

En ter info, mocht je zoekende zijn naar een bank die wel milieubewust is, Triodos investeert NIET in gas en olie.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *