Gisteren won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell. Het oliebedrijf heeft wereldwijd de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en moet daar op korte termijn werk van maken. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag. De uitspraak kan grote gevolgen hebben en het kan dienen als een soort katalysator voor nieuwe rechtszaken.

De advocaat van Milieudefensie (Roger Cox) zei na afloop van de rechtszaak: “Dit is de eerste keer dat we succesvol zijn en een bedrijf van beleid kunnen laten veranderen. En wel internationaal: Shell is actief in 80 landen en zal dus in die gezamenlijke landen tot CO2 reductie moeten komen. Dit geeft een enorme voedingsbodem voor meer van dit soort zaken.”

De uitspraak zal dus grote consequenties hebben voor andere bedrijven, zowel in eigen land als wereldwijd. Je kan bijvoorbeeld denken aan rechtszaken tegen KLM of andere vervuilende multinationals. Of zaken tegen banken.. sterker nog, zo’n zaak is reeds gaande! ClientEarth, een internationale milieu-ngo, sleepte vorige maand de Nationale Bank van België (NBB) voor de rechter. ClientEarth wilde de ECB rechtstreeks dagvaarden, maar de ngo kan zelf geen rechtszaak aanspannen voor het Europees Hof van Justitie, daarom hebben ze gekozen om de NBB te dagen.

De NBB koopt obligaties van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot op. Ook obligaties van bedrijven met een zware ecologische voet­afdruk, zoals het oliebedrijf Shell of het luchtvaartbedrijf Ryanair. Dat zou in strijd zijn met de afspraak binnen de Europese Unie om juist de CO2-uitstoot te reduceren.

De Nationale Bank van België is overigens niet de enige die dit soort obligaties opkoopt. De Franse, Duitse en Italiaanse centrale banken doen dat ook, maar België zou veruit de meest actieve ­opkoper zijn.

De ClientEarth advocaat Paul Benson gaf deze reactie op de rechtszaak van Shell:

This historic verdict serves a clear warning to the fossil fuel industry: either align your business with a safe and stable climate now, or you may be ordered to do so by a court of law.

De advocaten hebben Christine Lagarde en leden van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) een brief gestuurd om hen op de hoogte te brengen van rechtszaken die ClientEarth heeft aangespannen voor de Belgische rechtbanken. Een kopie van de brief is hier te vinden (pdf).


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *