Terwijl Midden- en Zuid-Amerikaanse landen de Bitcoin omarmen (en zelfs legaliseren als wettig betaalmiddel), is er in Nederland nog steeds veel onbegrip en antipathie tegenover.

Dat anti-geluid komt uiteraard vooral uit de hoek van financiële instellingen, die zien dat hun business langzaam in gevaar komt. Ditmaal is het echter een ietwat vreemde eend die kritiek heeft op de gang van zaken rondom cryptovaluta’s. Het gaat om ene Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), volgens eigen zeggen hét economische onderzoeksinstituut van Nederland. Het CPB stelt jaarlijks vast waar ze onderzoek naar gaat doen. Om beleidsmakers en politici te ondersteunen in hun beleidsbeslissingen doet men economisch wetenschappelijk onderzoek dat bestaat uit analyses en ramingen.

Pieter heeft vandaag een ‘essay’ geplaatst op hun site, waarin hij ingaat op de nadelen van Bitcoin en de voordelen van het gewone geld.

Het verwacht dat het uiteindelijke klappen van de cryptozeepbel onvermijdelijk is, maar hetzelfde kan gezegd worden van de aandelenbeurzen. Ook die zullen ooit hard onderuit gaan, hetgeen al vaker is voorgekomen. Hij diskwalificeert zich echter in de conclusie dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.” Maar dat kunnen we natuurlijk ook zeggen van elke andere (Fiat) valuta, zoals de Euro.

De ultieme stap is een totaalverbod op productie, handel en zelfs bezit van cryptovaluta. Tegenstanders van zo’n verbod wijzen vaak op de aanpak van drugshandel, waar een verbod weinig effectief is gebleken. Maar hier is een cruciaal verschil: waar het verbieden van drugs de winstmarges in productie en handel vergroot, zorgt een verbod op cryptomunten juist voor prijsdaling: het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.

Mocht iemand toch zo gek zijn om Bitcoin te willen verbieden, dan wordt dat erg lastig. De diverse cryptomunten worden niet door een financiële instelling uitgegeven en de handel ervan gebeurt steeds meer decentraal. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees daarom in 2018 een verbod op cryptomunten reeds van de hand.

INSTANT UPDATE: BTC direct, een Nederlands bedrijf waar je Bitcoin en andere cryptocurrency’s kan kopen/verkopen, heeft er ook een artikel over geschreven en fileert het stuk van Pieter nog verder.

UPDATE 12 juni 2021: Op LinkedIn is een poll gezet, met op moment van schrijven ruim 10.000 stemmen, met de vraag of bitcoins en andere cryptovaluta verboden moeten worden. Ruim 75% is tegen, dat zegt genoeg..

linkedin nieuws bitcoin verbod


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *