Het aandeel van de dollar in de wereldwijde valutareserves is in het vierde kwartaal van 2020 gedaald tot ongeveer 59%, dat is het laagste percentage in 25 jaar, volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De daling komt midden in een periode van vragen over hoe lang de dollar zijn status als de wereld reservevaluta kan behouden. We schreven hier onlangs al over en de VS probeert het moment uit te stellen door alsmaar geld bij te drukken, zo lijkt. Zoals de geschiedenis ons keer op keer heeft laten zien, zal het veroorzaken van deze vertraging (door het drukken van geld) het probleem alleen maar verergeren.

China
De Chinese renminbi verandert langzaam in een kracht waarmee rekening moet worden gehouden op de valutamarkten. Er zijn inmiddels meer yuan die van eigenaar wisselen dan ooit tevoren, zo is te merken in Londen, ’s werelds meest toonaangevende valutamarkt.

Europa
In het vierde kwartaal steeg het aandeel van de euro in de buitenlandse valutareserves van 20,5% naar 21,2%, terwijl het aandeel van de yuan steeg van 2,1% naar bijna 2,3%.

Wellicht komen we terecht in een (tijdelijke) situatie met meerdere reservevaluta. Volgens diverse analisten is er echter niks aan de hand. De daling van het aandeel van de dollar in de wereldwijde reserves zou tijdelijk zijn en werd veroorzaakt door de daling ten opzichte van de meeste valuta’s in het vierde kwartaal.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *