Palantir Technologies (PLTR) is een beursgenoteerd Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in big data-analyse. Afgelopen week kwam het bedrijf in het nieuws omdat men voor bijna $51 miljoen aan goudstaven heeft gekocht.

Dat zijn dus letterlijk baren goud, geen aandelen in mijnbedrijven of opties van het edelmetaal. En dat is zeer bijzonder te noemen. We zijn inmiddels gewend dat een aantal grote bedrijven is overgegaan tot het omwisselen van cash naar Bitcoin, denk aan Tesla en MicroStrategy, maar goud op de balans is iets nieuws. De betreffende goudstaven worden opgeslagen op een locatie in het noordoosten van de Verenigde Staten. Waarom doet men dit en wat we kunnen we nog meer verwachten?

Wat is Palantir Technologies?
Het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir werd in 2003 opgericht door onder andere Peter Thiel (ook mede-oprichter van Paypal), in de nasleep van de 9/11 aanslagen. Het hoofdkantoor was gevestigd in Palo Alto, maar zit nu in Denver, Colorado. De naam Palantir verwijst naar de kristallen bol (the seeing stone) uit de Tolkien-trilogie ‘The Lord of the Rings’. Deze kristallen bol moet het mogelijk maken om terrorisme te verminderen, terwijl de burgerlijke vrijheden behouden blijven. In de praktijk blijkt dat lastig. In interviews heeft men bijvoorbeeld toegegeven dat de software van Palantir wordt gebruikt om mensen te doden.

Het bedrijf verzamelt info van allerlei bronnen en probeert daar conclusies uit te trekken, het gaat onder andere om telefoongegevens en financiële documenten tot vliegtuigreserveringen en social mediaberichten. Men levert onder meer diensten voor data-analyse aan Amerikaanse inlichtingendiensten, het Britse ministerie voor gezondheid, het voedselprogramma van de Verenigde Naties, militaire organisaties van overheden, grote privébedrijven (Airbus, BP, Ferrari), enzovoort. Het moge duidelijk zijn, dit zijn echt grote en bijzondere klanten, met enorm grote hoeveelheden data. Privacy-gevoelige data..

Thiel heeft ooit gezegd dat hij een data-monopolie wil opzetten en dat lijkt aardig te lukken. Op verschillende fora wordt Palantir dan ook vergeleken met Skynet, bekend van de Terminator films.

Eén van de belangrijkste producten van Palantir is Foundry, ze noemen het zelf “a Proven Solution for Financial Crime, Transaction Monitoring, and Threat Intelligence.

Knowledge is power
Wat weet het grootste databedrijf (Big Data:) wat anderen niet weten? Wat halen ze uit hun data dat ze nu opeens fysiek goud gaan kopen, iets wat eerder alleen voorbehouden was aan centrale banken? Misschien hebben ze dankzij de Foundry software kunnen voorspellen dat de goudprijs de komende jaren enorm gaat stijgen? Of dat er een grote crisis zich aandient?

De goudaankoop bleek uit een vermelding bij de kwartaalresultaten van 12 augustus (PDF):

During August 2021, the Company purchased $50.7 million in 100-ounce gold bars. Such purchase will initially be kept in a secure third-party facility located in the northeastern United States and the Company is able to take physical possession of the gold bars stored at the facility at any time with reasonable notice.

Volgens Bloomberg zei de COO van Palantir in een interview dat men voorbereid wil zijn op een toekomst met meer ‘zwarte zwanen’. Deze zogenaamde Black Swan events zijn zeer zeldzame gebeurtenissen die een enorme impact hebben als ze zich voordoen. Financiële markten gebruiken de term bijvoorbeeld om een plotseling onverwachte beurscrash te karakteriseren.

Hieronder een item van CBS over het feit dat Palantir voor ‘$50M worth of bullion’ heeft gekocht. Het is vooral opvallend om te zien dat de aanwezige presentatoren/journalisten er eigenlijk heel lacherig over doen. Over zwarte zwanen gesproken…

UPDATE 2 oktober 2021: Volgens onderzoek van Follow The Money deden zes Veiligheidsregio’s in de coronacrisis zaken met de Amerikaanse softwareleverancier Palantir. Een gratis proefpakket moest het techbedrijf ook in het vizier brengen van ministeries en andere overheidsdiensten. Onderzoek laat zien hoe het techbedrijf – berucht om zijn gebruik van zeer privacygevoelige data ten behoeve van inlichtingendiensten als de CIA – daarbij door ambtenaren een handje werd geholpen.

Meer lezen? Goud, Dollars en Euro’s zijn NIET enige ruilmiddelen die mensen ooit zullen vertrouwen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *