Zakelijke klanten van de Rabobank gaan vanaf vandaag (1 oktober 2021) extra betalen voor het storten van biljetten van €500 en €200. Het gaat om 5 euro per biljet.

Op dit moment kost geld storten bij Rabobank 2,25 euro per keer, maar vanaf de vijfde storting (per jaar) gaat het tarief naar 9,50 euro. Nu komen daar voor zakelijke klanten wederom extra kosten bij, indien ze biljetten storten die groter of gelijk zijn aan 200 euro. Deze tarieven gelden voor zowel storten via de sealbag als via de automaat, zo liet de Rabobank weten in een brief aan zakelijke rekeninghouders:

Contant geld speelt ondanks alle digitale ontwikkelingen nog steeds een grote rol in onze maatschappij. Echter, aan het gebruik van grote sommen contant geld en met name grote coupures (biljetten van €200 en €500) zijn risico’s verbonden zoals witwassen en andere criminele activiteiten.

Als bank werken wij er hard aan om te voorkomen dat u en wij hierbij worden betrokken. Dit doen we niet alleen. Als ondernemer kunt u hier aan bijdragen door grote bedragen en/of grote coupures, zoveel mogelijk digitaal te ontvangen. Zo kunnen we samen het misbruik van contant geld door criminelen tegengaan.

Klinkt logisch, want criminelen gebruiken geen digitaal geld. Oh wacht, dat doen ze natuurlijk wel, want Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn vanwege dezelfde reden ook verdacht. Eigenlijk komt het erop neer dat de bank meer controle wil. Als reden geven ze op dat er steeds hogere kosten gemaakt worden; voor onderzoek naar de herkomst van deze grote biljetten. Deze kosten kunnen ze zelf niet dragen, want Rabobank boekte in 2020 een nettowinst van ruim 1 miljard euro..

Een andere reden is dat banken niks meer verdienen aan spaarders. Spaarders kosten geld en daarom stuurt ING ze liever weg. En ook ABN AMRO gaat extra kosten rekenen als je geld wil pinnen of storten. Alles met dank aan de negatieve rente. Het doel is nu om contant geld zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Hierdoor gaan steeds meer mensen over op digitaal geld en wordt een bankrun onmogelijk gemaakt. Op dat moment kunnen banken makkelijker een negatieve rente invoeren.

UPDATE 14-12-2022: Rabobank stuurt brief naar klanten en vraagt om te stoppen met pinnen!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *