Twee dagen geleden kreeg Binance een officiële waarschuwing van De Nederlandsche Bank. Binance zou zonder registratie en dus illegaal in Nederland opereren.

Het was een opvallende actie van DNB, aangezien andere grote beurzen zoals Coinbase en Kraken ook geen officiële registratie in Nederland hebben. Binance is echter wel de grootste (een handelsvolume van 20- tot 30 miljard dollar per dag), dus wellicht is het bedrijf daarom een logisch doelwit.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt bekend dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB cryptodiensten in Nederland aanbiedt. Dat betekent dat Binance in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en illegaal: (1) diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta, en (2) bewaarportemonnees aanbiedt.

DNB voegt eraan toe dat klanten hierdoor een verhoogd risico kunnen lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering. Die kans is nogal klein, maar goed. Ook in de VS onderzoeken justitie en de belastingdienst Binance. Erger nog, de financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk (FCA) dwong Binance om afgelopen juni te stoppen met het aanbieden van verschillende diensten. Ook de autoriteiten in Thailand, Japan en zelfs de Kaaimaneilanden zitten achter de dienst aan. Wat dat betreft lijkt de actie van DNB meer op een kopie, dan dat er werkelijk eigen onderzoek heeft plaatsgevonden.

Heb je als klant van Binance nu een probleem?
Nee, in principe niet. Nederlanders die de services van Binance gebruiken doen (volgens DNB) niets verkeerd. Het gaat er alleen om dat Binance in strijd handelt met de wet. Enige dat je kan gebeuren is dat je als klant “een verhoogd risico loopt om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.”

Op dit moment heeft Binance alleen een waarschuwing gekregen, maar mocht dit akkefietje uit de hand lopen, dan wordt het mogelijk dat je de dienst niet meer kan gebruiken. Mocht het zover komen dan krijg je altijd nog de kans om je fondsen te verplaatsen naar een andere exchange. Je kan dan bijvoorbeeld al je coins omzetten naar BTC (of elke andere coin) en die overmaken naar een eigen (cold) wallet of naar een andere (Nederlandse) beurs.

Vanaf vandaag wel verplichte identificatie voor alle gebruikers
Toevallig is het vanaf vandaag verplicht voor alle nieuwe(!) gebruikers van Binance om zichzelf te identificeren voordat ze mogen handelen op het platform. Dat meldt de organisatie in een blogpost. Als je reeds een bestaande gebruiker bent, dan kun je alleen nog bitcoin opnemen. Tevens kun je posities sluiten of annuleren, maar geen nieuwe crypto’s kopen. Dat is alvast een eerste stap in de goede richting, zo zal DNB waarschijnlijk denken.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *