Afgelopen week publiceerde NRC Handelsblad dat banken massaal over de schreef gaan door bankrekeningen van alternatieve media en activisten te cancellen. De betreffende partijen worden financieel gedupeerd vanwege hun uitlatingen over corona en vaccinaties.

Zeker acht invloedrijke internetkanalen is de voorbije maanden de wacht aangezegd, of zijn reeds afgesloten van hun bankrekening of betaaldienst. Zo blijkt uit een rondgang van NRC. De financiële ban treft onder meer Viruswaarheid, uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman. Het weren van dergelijke klanten wordt door banken gezien als onderdeel van ‘de strijd tegen extremisme’.

De Blauwe Tijger
Deze uitgeverij heeft al sinds oktober vorig jaar te maken met onwillende banken zoals de ING, nadat men door anti-terrorismecoördinator NCTV was bestempeld als „een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”. Ook betaalinterface Mollie heeft De Blauwe Tijger gecancelled zonder opgaaf van redenen. En alhoewel de Mollie CEO (Adriaan Mol) mooi weer speelt in de media, en claimt dat zij geen klanten meer cancellen, weigert Mollie pertinent de klantrelatie met De Blauwe Tijger te herstellen. Er zijn volgens de uitgeverij overlegorganen waarin banken en overheden lastige burgers bespreken en gezamenlijk aanpakken. Dit zijn het RIEC en LIEC. Het zijn informele overlegorganen van een criminele overheid. Daarnaast noemt men de NCTV-monitor van het ministerie van Justitie en Veiligheid die veel kwaad aanricht en die zonder vorm van proces organisaties, bedrijven en personen kunnen namen and shamen in hun ’trendanalyse’, aldus het eufemisme voor deze hedendaagse publieke schandpaal.

Viruswaarheid
ING werd onlangs door de rechter teruggefloten. De bank wilde Viruswaarheid dumpen als klant, waarbij als reden een dubieuze overboeking naar Spanje werd genoemd. De rechter oordeelde echter dat er geen sprake was van crimineel handelen en ING wekte de indruk niet met Viruswaarheid geassocieerd te willen worden. „Maar dat betekent niet dat zij Viruswaarheid haar activiteiten onmogelijk mag maken”, aldus de rechtbank, die bepaalde dat de blokkade van de rekening voorlopig moest worden opgeheven.

Dwarsdenkers zijn belangrijk
Het NRC-artikel toont onverbloemd dat bedrijven met een kritische of afwijkende denkwijze nergens anders meer kunnen bankieren. Het lijkt daarbij dat banken steeds vaker de wetgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering (wwtf) als excuus gebruiken om van bepaalde klanten afscheid te nemen, terwijl de wet daar niet voor bedoeld is.

Banken en betaaldiensten blokkeren regelmatig rekeningen van organisaties die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws over corona en vaccinaties. Oorzaak lijken de schikkingen die banken zoals ABN en ING met justitie troffen wegens het doorlaten van criminele overboekingen. Dat heeft ervoor gezorgd dat banken risicovolle klanten zijn gaan schuwen, daaronder worden nu dus ook ‘complotdenkers’ geschaard.

Het behoeft hopelijk geen uitleg, maar we hebben dwarse denkers en rebellen nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Ook de humanist Erasmus geldt als een icoon van kritisch denken, een echte dwarsdenker. Zonder bankrekening kunnen dit soort vergelijkbare hedendaagse personen of partijen geen donaties meer ontvangen, wat vaak de enige bron van inkomsten is. Ook andere financiële handelingen worden onmogelijk, wat het einde van een organisatie kan betekenen.

Cryptovaluta
Alternatief is natuurlijk de Bitcoin, die op deze manier steeds meer waarde krijgt. Wat dat betreft is het nogal grappig dat banken dit soort partijen nu eigenlijk dwingen om te zoeken naar gedecentraliseerde mogelijkheden, om zo geld te kunnen sturen en gebruiken zonder afhankelijkheid van banken.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *