De Bank of England (de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk) heeft tegen de banken gezegd dat ze zich moeten voorbereiden op negatieve rentetarieven. Maar let op: die boodschap mag natuurlijk niet opgevat worden als een signaal dat het beleid gaat veranderen.

Veel banken zeggen dat hun systemen niet gebouwd zijn om een ​​negatief banktarief op te vangen, en dat er substantiële veranderingen nodig zouden zijn. Dat verklaarde Sam Woods van de afdeling toezicht tegenover Bloomberg. Zonder namen te noemen liet hij weten dat banken op korte termijn maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat alle systemen blijven draaien. De Bank of England specificeert nu een voorbereidingstijd van zes maanden, maar dat is al erg kort dag.

The Monetary Policy Committee stressed again that these requests, and any subsequent related supervisory actions determined by the Prudential Regulation Authority, should not be interpreted as a signal that the setting of a negative Bank Rate or a tiered system of reserve remuneration were imminent, or indeed in prospect at any time.

“Het is een beetje een soort ‘Y2K’-moment,” zegt John Garvey, global financial services leader bij PwC. “Er is een enorm aantal modellen, systemen en contracten die moeten worden aangepakt.” Hij vergelijkt het met de investeringsdruk van meer dan twintig jaar geleden om ervoor te zorgen dat het millennium de op datum gebaseerde informatietechnologie niet zou verstoren.

“Ik denk niet dat de bank een dergelijke verklaring zou afleggen als ze niet serieus overweegt om het te gebruiken”, zegt Nigel Terrington, die de leiding heeft over Paragon Banking Group Plc, een geldschieter voor huiseigenaren.

De Europese Centrale Bank (ECB) was de eerste grote monetaire autoriteit die de rente in juni 2014 onder nul verlaagde, een jaar nadat de eurozone uit een recessie met dubbele dip was gekomen, toen ze zich zorgen maakte dat een te sterke wisselkoers de inflatie drukte.

De depositorente is sindsdien verder verlaagd en bevindt zich nu op een recordhoogte van -0,5%. In het afgelopen Corona-jaar werd er niet op gesneden, deels vanwege de bezorgdheid dat de pijn die het aan banken toebrengt, de effectiviteit ervan ondermijnt.

Mocht het uiteindelijk onder nul uitkomen, dan zei de BoE ook dat het haar eigen werkzaamheden aan een trapsgewijs tariefsysteem zal beginnen. Zowel de ECB als de Zwitserse Nationale Bank hebben gelaagde systemen die de deposito’s van sommige geldschieters vrijstellen van negatieve rentetarieven; een effectieve belasting op hun reserves die ze moeilijk aan klanten kunnen doorberekenen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *