Banken in Duitsland vertellen klanten dat ze hun geld ergens anders moeten dumpen.

De rentetarieven in Europa zijn al een tijdje negatief, maar dat wordt niet altijd doorgerekend aan consumenten. Een negatieve spaarrente geldt vooralsnog alleen voor bedrijven en vermogende klanten. Verschillende banken hebben inmiddels wel de stap gemaakt naar naar een spaarrekening zonder rente (0%), waaronder ABN AMRO, Triodos en Van Lanschot.

Bankrun
Een eventuele bankrun is de reden dat banken die negatieve rente niet doorberekenen aan de ‘normale’ klanten (consumenten). Een negatieve spaarrente is immers een grote (psychologische) stap, die zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Duitsland
De grootste geldschieters van Duitsland, Deutsche Bank AG en Commerzbank AG, hebben nieuwe klanten sinds vorig jaar verteld om een ​​jaarlijks tarief van 0,5% te betalen om grote sommen geld te stallen. De banken zeggen dat ze de negatieve rentetarieven die de Europese Centrale Bank hen in rekening brengt, anders niet meer kunnen opvangen. Ter info: de meeste banken kiezen er momenteel voor om de marge op de hypotheekrente te laten oplopen om het verlies van negatieve rente te compenseren. Of ze brengen bijvoorbeeld hogere tarieven voor andere services in rekening.

Maar goed, het feit dat Duitse banken de negatieve spaarrente in rekening brengen creëert een ongebruikelijke prikkel. Ze vertellen hun klanten eigenlijk om weg te gaan. Banken bieden zelfs nieuwe online tools om klanten te helpen hun deposito’s ergens anders te stallen, zo schrijft de Wall Street Journal deze week. Voorbeelden zijn Raisin en Savedo, waar de spaarrente van verschillende banken in de eurozone vergeleken kunnen worden. Via Raisin kun je “met maximale eenvoud en gemak” sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank.

Corona
Zo worstelen steeds meer banken met het spaargedrag van hun klanten, die sinds de coronacrisis alleen maar meer geld opzij zetten. Maar in Duitsland is het het ergst, volgens cijfers van de ECB staat 30% van alle spaartegoeden in de eurozone op een Duitse bankrekening. Vorig jaar steeg het totaal gespaarde bedrag met 6% naar een record van 2,55 biljoen euro. Dat betekent dat banken nog meer rente moeten betalen.

Leuk detail: in België is een negatieve spaarrente bij wet verboden.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *