De Duitse overheid heeft voorbereidingen getroffen voor noodleveringen van contant geld, in het geval van een stroomstoring. Zo kan men de economie draaiende te houden…

Volgens Reuters zet Duitsland zich schrap voor mogelijke stroomonderbrekingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het plan komt van de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland. Die wil miljarden aan bankbiljetten inslaan. Door het oppotten van deze extra miljarden wil men het hoofd bieden aan een eventuele sterk stijgende vraag naar contant geld. Ook kijkt men naar de mogelijkheden om limieten in te stellen voor het opnemen van cash, zo liet een betrokkene weten.

Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland de gaskraan deze winter gaat dichtdraaien. In dat geval krijgt het land mogelijk te maken met stroomstoringen, waardoor digitaal geld overmaken misschien geen optie meer is.

Ambtenaren en banken kijken ook naar distributieproblemen, zo zou men bijvoorbeeld geldtransporteurs voorrang willen geven bij het tanken van brandstof.

Contant geld is in Duitsland nog veel belangrijker dan in Nederland. Zo’n 60% van de dagelijkse betalingen in Duitsland gebeurt met contant geld, zo meldde de Bundesbank onlangs. De gemiddelde Duitser neemt jaarlijks 6600 euro op, vooral uit geldautomaten van Duitse banken.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *