Zowel bij ABN Amro, ING en Rabobank gaan de rente-inkomsten door het dak. Dit terwijl de spaarrente amper stijgt.
Alle banken profiteren van de negen renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) de laatste tijd heeft gedaan. Mede daardoor kunnen banken meer rente vragen voor hypotheken en voor leningen aan bedrijven. Dit alles terwijl de spaarrente amper wordt verhoogd (de teller staat nu op 1% rente). Met als resultaat dus een steeds grotere winstmarge voor banken, plus een steeds groter wordende irritatie bij consumenten.
We zetten de winsten van de drie grootste banken even op een rijtje.
ABN Amro
ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal flink meer winst geboekt. De bank verdubbelde bijna de winst ten opzichte van een jaar geleden. Afgelopen kwartaal maakte men een winst van 870 miljoen euro, tegenover 475 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.
ING
ING boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van zo’n 2,2 miljard euro. Dat is een stijging van -let op- 83 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. BIZAR!
Even recapituleren: in 2021 lukt het ING om de jaarwinst bijna te verdubbelen. In 2022 groeide dat verder tot een kleine 3,7 miljard euro winst. Voor 2023 kunnen we dus weer een verdubbeling verwachten.
De totale rente-inkomsten van ING gingen in Q2 met zo’n 20 procent omhoog tot 4,1 miljard euro. Dat terwijl de bedrijfskosten omlaag gingen. Dat laatste strookt alleen totaal niet met de kostenstijgingen die aan klanten worden doorberekend. Klanten van ING kregen namelijk te maken met een kostenstijging van 42% op het houden van een betaalrekening en ook rood staan wordt steeds duurder.
Hoe kan het eigenlijk dat klanten dit blijven pikken? Waarom lopen mensen niet weg?
Rabobank
De Rabobank gaat ook lekker. De bank boekte in het eerste halfjaar van dit jaar meer winst dan in heel 2022. Het gaat om 2,5 miljard euro winst, tegen 1,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.
Om klanten wat meer ’tegemoet te komen’ heeft men bij Rabo wat nieuwtjes. De bank wil het makkelijker maken om meer rendement te boeken op spaargeld. Vanaf volgende week (15 augustus) krijgen spaarders daarom 1,5% rente op hun gewone spaarrekening (in plaats van de huidige 1%). Kijk, dat is een mooie stap. Daarnaast wordt het mogelijk om geld voor langere periode weg te zetten, bijvoorbeeld een jaar. In ruil daarvoor krijgen klanten dan 2,25% rente.
0 Comments