Terwijl er wereldwijd steeds meer banken beginnen met handelen in Bitcoin en andere cryptocurrency, waren er afgelopen jaren veel banken die juist een hekel hadden aan dit soort coins.

Zo doen ze bij ING nog steeds moeilijk als je met je particuliere rekening Bitcoins hebt gekocht en vervolgens een hypotheek wil afsluiten! Te gek voor woorden, want waar bemoeien ze zich mee? Ook de Rabobank is/was geen fan van crypto’s en hanteert sinds 2019 het beleid dat zakelijke klanten hun rekening niet mogen gebruiken voor de aan- of verkoop van cryptomunten. Ze hebben daarom een zakelijke klant gedwongen om zijn portefeuille met bitcoins te verkopen. De betreffende klant was er niet blij mee en ging naar de rechter, en terecht! Uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem blijkt nu dat het handelen van de Rabobank onterecht is. De bank moet daarom opdraaien voor de schade van de onderneming.

Decos

Het bedrijf waar het om gaat heet Decos, het is een IT-bedrijf uit Zuid-Holland. Men begon in 2013 met de handel in bitcoins en ook het minen ervan. In de zomer van 2019 kreeg men het bericht van Rabobank dat ze in strijd handelden met het beleid voor virtuele valuta’s.

De bank eiste dat Decos binnen drie maanden zou stoppen met de bitcoinactiviteiten en de portefeuille met cryptomunten van de hand zou doen. Zo niet, dan zou de bankrelatie worden beëindigd. Decos verkocht zijn bitcoins, maar stapte ook naar de rechter, omdat het meende dat Rabobank zijn zorgplicht had geschonden. In hoger beroep valt het oordeel nu ten gunste van het IT-bedrijf uit, zo schrijft het FD.

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) diende al eerder een klacht in tegen de Rabobank bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De bank verbiedt zakelijke klanten om via een Raborekening cryptomunten te (ver)kopen. “Machtsmisbruik”, zo stelde voorzitter Patrick van der Meijde tegen RTL Z. “Ik denk niet dat je je als bank zo moet bemoeien met de financiële keuzes van je zakelijke klanten. De trend is dat steeds meer bedrijven een deel van hun liquiditeit in cryptovaluta opslaan. Daar zijn grote voorbeelden van te noemen. Het is een beetje gek dat de Rabobank dit nu verbiedt.”

Microstrategy

Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy is ook fan van Bitcoin en mag zichzelf al een tijdje de grootste beursgenoteerde BTC holder noemen. Die titel willen ze blijkbaar behouden, want Michael Saylor, de bekende Bitcoin bull en tevens oprichter en directeur van MicroStrategy, kondigde middels een tweet wederom een nieuwe aankoop aan.

MicroStrategy heeft een totaal van 12.333 BTC aangekocht tegen een gemiddelde koers van 28.135 dollar. De kosten hiervan zijn 347 miljoen dollar, waardoor het totale bitcoin vermogen nu uitkomt op 152.000 BTC. Met de huidige BTC koers draagt de totale stapel bitcoins van MicroStrategy een waarde van ongeveer 4,6 miljard dollar. De gemiddelde koers waartegen het beursgenoteerde bedrijf heeft aangekocht staat gelijk aan ongeveer 29.500 dollar. Op dit moment spelen ze dus break-even… maar gelukkig zijn ze geen klant van de Rabobank.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *