ING zal vanaf 1 juli 2021 een negatieve rente van 0,5 procent berekenen, dit geldt voor klanten met een saldo van meer dan 100.000 euro per rekening. Deze drempel voor een negatieve rente lag eerder op 250.000 euro.
Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt. De negatieve rente geldt voor zowel zakelijke als particuliere ING-klanten met meer van 100.000 euro op de rekening. ING heeft daarbij benadrukt dat de rente geldt per rekening, en niet per klant. Meerdere rekeningen openen lijkt dus een mogelijkheid om de rente te ontwijken.
Reden voor de verlaging van de rentedrempel is de aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt, ING heeft er zelfs een mooie infographic over gemaakt. De negatieve rente van de Europese Centrale Bank (ECB) dwingt ING en andere banken om de spaarrentes te verlagen. ING moet immers aan de ECB betalen om spaargeld te parkeren. De ECB rekent op dit moment een negatieve rente van 0,5 procent en dat wordt nu doorberekend naar de (vermogende) klant.
Andere banken
Alle andere grote banken rekenen ook een negatieve rente boven een bepaald spaarsaldo, maar over het algemeen hanteren die een hogere drempel. Bij ABN AMRO betaal je pas vanaf 500.000 euro, bij Rabobank, SNS en ASN Bank betaal je rente vanaf 250.000 euro. ING is de eerste die de drempel nog lager legt.
ING probeert overigens ook op andere manieren de kosten te verlagen. Zo zal het personeelsbestand krimpen en vorige maand werd besloten om nog eens zo’n zeventig kantoren in het land te sluiten. Vergelijkbare acties zijn uiteraard ook bij de andere banken te zien.
De gevolgen van negatieve rente
Waarom zou je je geld nog op de bank stallen? Er is immers een reden voor de enorme stijgingen van aandelen, crypto, vastgoed en edelmetalen. Al die markten profiteren van de negatieve rente en de geldcreatie van de centrale banken.
Een bankrun kan een ander gevolg zijn. Dit lijkt nu nog niet het geval, maar wellicht is ING de eerste die het gaat merken. Een eventuele bankrun is immers de reden dat banken die negatieve rente (nog) niet geheel doorberekenen aan de ‘normale’ klanten. Een negatieve spaarrente is immers een grote (psychologische) stap, die zo lang mogelijk wordt uitgesteld.
PS: Bij particuliere ING-rekeningen met een saldo tot 100.000 euro blijft er sprake van een positieve rente van 0,01 procent. Het blijft vreemd: We spaarden nog nooit zoveel, met zo’n lage rente.
UPDATE 12 april 2021: ING heeft een pagina op hun site gezet, waarin ze uitleggen hoe je meer rendement kan krijgen op je spaargeld. Bijvoorbeeld door je geld weg te halen bij ING en te verhuizen naar een andere bank!
0 Comments