We kwamen een interessant stukje historie tegen, waarin de Oostenrijkse hyperinflatie tussen 1921 tot 1923 beschreven wordt.
De onderstaande tekst komt uit een boek van Stefan Zweig, genaamd ‘De Wereld van Gisteren‘ (Duits: Die Welt von Gestern). Hij beschreef daarin wat de hyperinflatie in Oostenrijk tussen 1921 tot 1923 met de samenleving deed. Een overgang van schijnbaar onstuitbaar optimisme naar de complete ineenstorting van een Europese beschaving:
“Wie veertig jaar had gespaard en bovendien zijn geld als goed vaderlander in oorlogsleningen had belegd, verviel tot de bedelstaf. Wie schulden had, was ze kwijt. Wie zich correct hield aan de levensmiddelendistributie, verhongerde; alleen wie zich er brutaal niets van aantrok, kon zich zat eten. Wie handig was in omkoperij, ging het goed; wie speculeerde profiteerde. Wie verkocht in verhouding tot de inkoopsprijs, bestal zichzelf; wie netjes calculeerde leed armoede. Er bestond geen maatstaf, geen waarde meer binnen dit systeem van wegstromen en verdampen van geld; er was geen andere deugd dan handig, plooibaar en zonder scrupules te zijn en het voortjagende paard op de rug te springen in plaats van je erdoor laten vertrappen.”
Tja, je wordt er niet heel vrolijk van. Wellicht ook geen verrassing dat Stefan Zweig, vlak na het uitkomen van dit boek, samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde.
Meer lezen? Bekijk ook de 10 landen met de hoogste inflatie in 2022.
0 Comments