We gaan eventje terug in de tijd, naar begin 2019. Toen verscheen er een opvallend bericht over een creditcard die een limiet kent op basis van uitstoot.

Alles wat we kopen, heeft impact op ons milieu. Het prijskaartje in de supermarkt komt dan ook totaal niet overeen met de ware prijs van de betreffende producten. De schade aan onze wereld en de uitstoot wordt immers niet berekend in de prijzen. Het zou daarom goed zijn om deze ‘ware prijs’ te hanteren voor goederen.

Doconomy
Er is ook nog een andere ‘oplossing’ waar veel over gesproken wordt; het hanteren van een maximale CO2-voetafdruk per persoon. De Zweedse Fintech Doconomy heeft daar iets voor bedacht. Ze hebben software ontwikkeld om de ‘impact’ van een dienst of product te bepalen. Deze impact-analyse kan door banken en financiële instellingen gebruikt worden. Zo kan bijvoorbeeld de impact qua CO₂, H2o en Biodiversiteit bepaald worden.

De DO-card
Doconomy heeft samen met Mastercard de DO-card gemaakt. Deze creditcard volgt de CO2-emissies die verband houden met de aankopen, om zo de koolstofimpact van elke transactie te berekenen. Het doel is om mensen aan te moedigen om hun koolstofvoetafdruk actief te verminderen en de impact aan te tonen die kleine veranderingen op het milieu kunnen hebben.

De toekomst?
Uiteraard behoeft het geen toelichting dat deze techniek ook actief door banken of overheden zou kunnen worden gebruikt. Om op die manier boetes of privileges te geven aan mensen die wel/niet voldoen aan bepaalde CO2 grenzen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *