Rabobank heeft een brief gestuurd naar klanten die veel opnemen. De betreffende klanten wordt verzocht het opnemen van contant geld te beperken.

Het is ongelofelijk, maar het is echt waar. Het slopen van onze biodiversiteit is geen probleem, maar pinnen is een stap te ver! De bank noemt het haar maatschappelijke rol om te wijzen op de risico’s die het gebruik van grote sommen contant geld en grote coupures heeft.

Het is ons opgevallen dat u regelmatig contant geld opneemt van uw rekening. In deze brief informeren we u over de risico’s van contant geld en vragen we u om het opnemen van contant geld te verminderen.

Ze schrijven dat het gaat om “het risico dat u of wij door het gebruik van contant geld ongewild betrokken raken bij witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten.” Wellicht is het ook een idee dat ze het gebruik van internet gaan afraden, want daar schijnen hackers actief te zijn..

Cash is crimineel

De Rabobank geeft in de brief aan dat het overgrote deel van de 200 en 500 euro biljetten een criminele oorsprong heeft. Ze zijn daarom niet te beroerd om in de brief ook wat alternatieven te geven voor het gebruik van contant geld, zoals pinnen en het doen van betaalverzoeken via de Rabobank-app. “U heeft helemaal geen contant geld meer nodig.”

Reactie van de Rabobank

In een reactie zegt de Rabobank dat het de brieven inderdaad verstuurt naar klanten die veel pinnen. Volgens de bank hoort dit vanuit de Wet op het financieel toezicht (Wft) als poortwachter van het financiële stelsel bij haar rol.

Op Twitter reageert schrijver en historicus Laura Slot. Ze claimt dat het onzin is wat de bank zegt. “De Rabobank kan zich in deze niet achter de wet Wft verschuilen, omdat dit principe (een geldvariant afraden) tegen andere wetten ingaat.”

Ook Tweede Kamerlid Olaf Ephraim van BVNL reageert op Twitter: “Contant geld is een wettelijk betaalmiddel en het opnemen ervan behoeft geen ‘waarschuwingsbrief’ uwerzijds richting de klanten.”

Witwassen komt voort uit een illegale activiteit en de overheid zou daarop moeten controleren, niet de bank! Schiphol is immers ook niet verantwoordelijk voor bolletjesslikkers. En Maersk is niet verantwoordelijk voor coke in containers. Punt.

Ondertussen wordt de Rabobank zelf overigens verdacht van kartelvorming. De Europese Commissie liet vorige week weten dat men Deutsche Bank en Rabobank verdenkt van het maken van onderlinge geheime prijsafspraken.

De voordelen van contant geld

Maar goed, zoals gezegd, de Rabobank gaf in de brief wat alternatieven voor het gebruik van contant geld. Wij vonden het daarom onze taak om hier ook wat voordelen van contant geld te geven. Denk aan privacy, denk aan de beschikking over geld bij stroomstoringen (niet geheel ondenkbaar met de huidige energiecrisis), denk aan onafhankelijkheid van digitale netwerken, denk aan de beschikking over geld bij een bankrun en denk aan geen negatieve rente hoeven te betalen!

NB: Rabobank ontmoedigt niet alleen het gebruik van contant geld, maar bemoeit zich ook met de wijze waarop klanten hun geld uitgeven. Sinds april toont de Rabobank via de app of aankopen van cliënten door de beugel kunnen qua CO2-uitstoot.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *