Jack Dorsey, CEO van Twitter en Square, sprak zich onlangs uit over de groeiende inflatie in Amerika. Hij zei dat het nog veel erger gaat worden; volgens hem zit er zelfs hyperinflatie aan te komen. “Hyperinflation is going to change everything. It’s happening.”

Jack heeft een hedge
Steeds meer mensen in de Verenigde Staten maken zich zorgen dat het inflatieprobleem erger zou kunnen zijn dan beleidsmakers voorzien. Dorsey’s tweet volgde op het nieuws dat de inflatie van de consumentenprijzen in de VS in de buurt komen van een 30-jarig hoogtepunt.

Jack Dorsey voegde daar nog aan toe dat hyperinflatie binnenkort in de hele wereld zal plaatsvinden: “It will happen in the US soon, and so the world.” Wellicht goed om te weten, maar er is officieel pas sprake van hyperinflatie wanneer de inflatie minimaal een maand hoger is dan 50%. Daar zijn we gelukkig nog heel ver van verwijderd. Toch zijn er wel signalen dat de inflatie hoog is en langer aanhoudt dan de bedoeling is. Fed-voorzitter Jerome Powell erkende onlangs dat de inflatiedruk “waarschijnlijk langer zal aanhouden dan eerder verwacht”, waarbij hij opmerkte dat deze “tot ver in volgend jaar” zou kunnen lopen. Hij voegde er wel aan toe dat een verhoging van de rentetarieven nog even op zich zal laten wachten. “Ik denk dat het nu het moment is om aan tapering te doen. Ik denk niet dat het tijd is om de rente te verhogen.”.

Dorsey heeft niet alleen de leiding over Twitter, het social mediaplatform met 206 miljoen dagelijks actieve gebruikers, maar is ook een groot voorstander van Bitcoin. Hij heeft gezegd dat Square, het digitaal betaalbedrijf dat hij mede heeft opgericht, overweegt om de cryptomunt te gaan delven.

Cathie zegt NEE
Cathie Wood, oprichter en CEO van het bekende Ark Invest, heeft de theorie van Twitter-baas Jack Dorsey over hyperinflatie weerlegd. Volgens haar zijn er drie factoren te benoemen, waardoor de door de toeleveringsketen veroorzaakte inflatie niet zal gebeuren. Ze vertelde daarbij de misvatting die ze had in 2008, wanneer, naar aanleiding van de financiële crisis, de Fed, begon met kwantitatieve geldverruiming (QE).

Cathie denkt dat de drie oorzaken van deflatie zullen zijn: Technologisch gestuurde innovatie, Creatieve vernietiging (als gevolg van ontwrichtende innovatie) en Cyclische factoren.

De technologisch gestuurde innovatie gaat natuurlijk om kunstmatige intelligentie, een industrie waarvan de opleidingskosten jaarlijks met 40-70% zijn gedaald, in wat zij een recordbrekende deflatoire kracht noemde. “AI zal in de komende 5-10 jaar waarschijnlijk elke sector, industrie en onderneming transformeren”, zei ze. Daarnaast zijn veel bedrijven tegemoetgekomen aan kortetermijngerichte aandeelhouders die vooral uit zijn op winst, in plaats van te investeren in innovatie. Deze bedrijven “zullen gedwongen worden om hun schulden af te lossen door steeds meer verouderde goederen tegen kortingen te verkopen.” Oftewel, deflatie! Na hun sluiting zijn veel bedrijven nog steeds bezig met het inhalen van de consumentenvraag die tijdens de pandemie sterk is toegenomen en bestellen ze waarschijnlijk het dubbele of drievoudige van wat ze normaal nodig hebben. Cathie voorspelde echter dat die golf voorbij zal gaan. “Zodra het vakantieseizoen voorbij is en bedrijven geconfronteerd worden met overtollige voorraden, zouden de prijzen moeten afnemen.” Ze voegde er nog aan toe dat sommige grondstoffenprijzen, zoals timmerhout en ijzererts, inmiddels met 50% zijn gedaald.

Rosenberg denkt er het zijne van
Ook econoom David Rosenberg gokt dat alle waarschuwingen over hyperinflatie irrationeel zijn. “Het is verkeerd om aan te nemen dat de stijgende prijzen, veroorzaakt door de coronapandemie, een verlammende impact zullen hebben op de economie, met een op hol geslagen inflatie als gevolg”, zo zei Rosenberg tegen CNBC.

Rosberg is er tevens van overtuigd dat de aandelen momenteel te hoog gewaardeerd zijn. “De markt is veel sterker gestegen dan wat zelfs sterke winsten zouden rechtvaardigen, en dat komt door de Fed.”

Meer lezen? We schreven eerder over hyperinflatie en de records op aandelenbeurzen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *