Rabobank heeft de hypotheekrente verhoogd, evenals een aantal andere hypotheekverstrekkers zoals ING. Is dit het omslagpunt?

De hypotheekrentes zijn al geruime tijd extreem laag, maar daar lijkt nu (eindelijk) verandering in te komen. Eind vorige week kwam ING met een verhoging van de hypotheekrente. Eerder deden geldverstrekkers als Aegon, Obvion en Nationale Nederlanden hetzelfde. Alhoewel het doorgaans om kleine verhogingen gaat, zijn er uitschieters tot 0,15 procent. De laagste rente zijn op dit moment ongeveer als volgt:

1 jaar -> 0,70%
5 jaar -> 0,74%
10 jaar -> 0,83%
20 jaar -> 1,17%
30 jaar -> 1,38%
Variabel -> 1,25%

De negatieve rente bij staatsobligaties is inmiddels ook helemaal weggepoetst, wat een indicatie kan zijn voor verdere stijging. De stijging van de hypotheekrente was daardoor al enigszins voorzien. Nu het ook echt het geval blijkt te zijn, verwachten marktdeskundigen de komende tijd een verdere stijging van de hypotheekrente. Dit kan tot gevolg hebben dat de huizenprijzen langzaam zullen stabiliseren, of uiteindelijk weer zullen dalen.

Met een inflatiecijfer (CPI) van 2,7% is een hypotheekrente in Nederland van onder de 2,7% nog steeds gratis geld. Huizenprijzen stijgen daardoor meer dan de toenemende inflatie. Dat stopt pas zodra de ECB stopt met opkopen, dan gaat het hard met de rente.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *