Vandaag maakt de Volksbank bekend dat de huidige consumentenmerken ASN Bank, RegioBank en SNS vanaf 2025 gezamenlijk verder zullen gaan onder de vlag van ASN Bank.

De keuze voor één retailmerk is een essentiële stap in de vereenvoudiging van de organisatie. Door de kracht van de huidige merken te bundelen hoopt men dat klanten beter worden bediend en wil de bank haar commerciële en operationele slagkracht versterken. Andere (grotere) banken doen dit al langer, zoals ABN Amro, ING Bank en Rabobank. De Volksbank onderscheidt zich nu nog doordat het met meerdere merken actief is, maar wil zich dus nu op één merk richten.

De bank wil “sterke punten van de verschillende merken” bundelen. “Zowel de particuliere als de zakelijke klanten kunnen rekenen op de vertrouwde diensten voor betalen, sparen en hypotheken”, staat in het persbericht. Maar wat er exact gaat veranderen aan de producten voor de huidige drie miljoen klanten is nog niet bekend.

ASN is een duurzame bank

Op dit moment kennen we ASN Bank als een ‘duurzame bank‘ en dat is waarschijnlijk oo de reden dat er gekozen is om deze naam leidend te maken. Volgens Roland Boekhout, CEO van de Volksbank, is de ASN Bank “een moderne en ondernemende bank die een bijdrage levert aan oplossingen” op het gebied van duurzaamheid, financieel welzijn en wonen. Naast ASN is vooral Triodos een bekende duurzame bank in Nederland.

Wat gaat er veranderen?

De verandering betekent in elk geval dat er meer ASN-vestigingen bij komen. In november werd al duidelijk dat het moederbedrijf vestigingen van SNS en RegioBank gaat sluiten. Volgens de bank is er straks een landelijk dekkend netwerk van lokale vestigingen voor drie miljoen klanten, inclusief die van de huidige ASN Bank.

De keuze voor één merknaam scheelt ook geld, verwacht de Volksbank. Hoeveel het schrappen van de andere merken oplevert, kan een woordvoerder niet zeggen. Wel is duidelijk dat er honderden banen gaan verdwijnen. Komende zomer verdwijnen 700 tot 750 voltijdbanen bij de Volksbank. Nu zijn er nog ongeveer 4.500 voltijdbanen.

Overheid wil de Volksbank verkopen?

De Volksbank is sinds 2013 in handen van de overheid, maar ook daar lijkt een einde aan te komen. Het kabinet wil de bank naar de beurs brengen of aan een investeerder verkopen. Wellicht daarom ook deze efficientie-slag en stap naar winst maximalisatie? Maar een ruime meerderheid in de Tweede Kamer ziet vooralsnog weinig in een verkoop.

De bank heeft 340 miljoen tot 360 miljoen euro gereserveerd voor de reorganisatie. Dat geld is ook bedoeld om witwassen tegen te gaan. Verder zijn er investeringen in IT-systemen nodig.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *