Op 13 april steeg de goudkoers tot boven de 2040 dollar, niet ver van de historische piek van 2063 dollar van 6 augustus 2020, een niveau waar we ook in maart 2022 dichtbij kwamen. Maar vandaag was het dan zover, de goudprijs steeg tot boven de 2080 dollar!
Met dank aan de laatste renteverhoging van de FED, die er gisteren 0,25% bijop telde. Maar uiteraard kunnen we ook de ‘bankencrisis’ bedanken voor deze stijging. Het omvallen van Sillicon Valley en Signature Bank, Credit Suisse, maar vooral First Republic Bank (afgelopen weekend), zorgt waarschijnlijk voor een toevlucht naar het edelmetaal. Goud reageert namelijk op subtiele en anticiperende wijze op monetaire omstandigheden. Achteraf zien we dan vaak dat het een voorbode was van grote crises of ingrijpende wijzigingen in het monetair beleid. Zo was goud in 2008 (vlak voor de financiële crisis) ook flink gestegen, toen de centrale banken de rente verhoogden. Tot 2011, toen het vorige record van meer dan 1800 dollar werd bereikt.
Begin 2019 lag de goudprijs nog onder de 1300 dollar. Sindsdien is de goudprijs dus meer dan 50% gestegen!
De dollar daalt, goud stijgt
Vanaf eind 2022 verliest de dollar aan waarde. En zoals we onlangs al schreven, diverse landen wisselen de dollar in voor bijvoorbeeld de Chinese yuan. Voor het eerst in de geschiedenis haalde de Chinese yuan de Amerikaanse dollar in als meest gebruikte valuta bij grensoverschrijdende transacties in China. Dat was vorige week! Het yuan-aandeel steeg tot een recordhoogte van 48%, een stijging vanaf bijna nul procent in 2010. Het Amerikaanse aandeel daalde tot 47%, een daling van 83% in dezelfde periode.
Uitgedrukt in dollar kan de goudprijs de neiging hebben om te stijgen om zijn reële waarde te behouden, als de dollar daalt. Dit is wat er nu gebeurt! Daarnaast moeten we de inflatie meerekenen, waardoor je zou kunnen concluderen dat goud nog ver verwijderd is van een record, omdat de cumulatieve inflatie van de afgelopen drie jaar vrij hoog was.
We gaan goud stacken
Centrale banken kochten in het derde kwartaal van 2022 bijna 400 ton goud. Dat is een record en het is meer dan vier keer zoveel als in dezelfde periode het jaar ervoor!
Het zijn vooral ook de BRICS-landen die goud inslaan. Singapore kocht in de eerste maanden van 2023 voor 51 ton aan goud in, Turkije voor 45 ton, China sloeg 39 ton in en Rusland 31 ton. We zien dat met name Rusland en China hun dollars inruilen voor goud in de hoop de Amerikaanse munt verder te verzwakken en hun eigen valuta te ondersteunen. De Russen zijn hiertoe genoodzaakt omdat ze uit het internationale betalingssysteem Swift zijn gezet. De verwachting is dus dat goud nog verder zal stijgen (en de US dollar zal dalen).
UPDATE 23 mei 2023: Centrale banken zullen hoogstwaarschijnlijk veel goud blijven kopen, aldus analisten van de Zwitserse zakenbank UBS. Gevolg is dat de goudprijs naar verwachting eind dit jaar door de grens van 2.100 dollar per troy ounce breekt. Voor het eerste kwartaal van 2024 voorzien ze een goudprijs van 2.200 dollar. Volgens UBS zal de dollar verder dalen, vooral nu de Amerikaanse centrale bank van plan lijkt op de pauzeknop te drukken wat betreft verhogingen van de beleidsrente. “Goud heeft historisch gezien altijd goed gepresteerd als de dollar zwakker wordt, vanwege de sterke negatieve correlatie. We verwachten dat de dollar de komende 6 tot 12 maanden verder verzwakt”, staat in het rapport.
0 Comments