Kees de Kort praat over de coronacrisis, de economie en het besef van risico. “We leven in een geleende tijd.”

Vanaf het begin van de coronacrisis laat De Kort een kritisch geluid horen. Volgens hem is het belang voor zorg zo dominant dat er voor andere afwegingen nauwelijks ruimte is. “Het fascinerende vanaf dag een: er is geen ander verhaal dan het zorgverhaal. En niemand durft te zeggen of er nog andere zaken zijn.” Allerlei sectoren vragen om steun, maar dat is volgens De Kort allemaal in hetzelfde paradigma. “Je kunt ook zeggen: kunnen we over andere beleid praten?

Terwijl de cijfers ons inmiddels leren dat Covid-19 slechts voor een zeer kleine groep, zo’n 5% ouderen en mensen met onderliggende problematiek écht gevaarlijk is. De Kort: “Als je gewoon kijkt naar de data [..] iedereen kan dood gaan, maar niet iedereen gaat dood.” Voor het overgrote deel van de bevolking is de angst niet reëel, zo stelt De Kort. “We doen net alsof het een Bijbelse plaag is.” Dat wil niet zeggen dat mensen maar aan hun lot moeten worden overgelaten, zo vertelt De Kort. “Er moet beleid komen voor de oudere mensen die kwetsbaar zijn.

Op het moment zijn overheden wereldwijd aan het bijprinten en lenen, met astronomische bedragen. Volgens De Kort is er een bedrag ter hoogte van zo’n 12% van de wereldwijde economie aan steun verleend. “Dan lijkt het macro-economisch net alsof er niks aan de hand is. Maar dat is natuurlijk wel zo.” Overheden zijn een fuik in gezwommen, maar komen daar niet meer uit. “Instappen is makkelijk zat, maar wanneer gaan we eruit?

Corona brengt volgens De Kort onderliggende problemen versneld aan het licht. De ongelijkheid neemt sneller toe, jongeren hebben het lastig op de arbeids- en woningmarkt en onze rijkdom is grotendeels geleend. Die rijkdom is niet verdiend. De helft van de bedrijven zou failliet moeten zijn, maar wordt kunstmatig in leven gehouden.

Deze methode zal vooral in de Zuid-Amerika en Azië desastreuze gevolgen hebben, zo claimt De Kort. “We leven een beetje in geleende tijd. En we proberen krampachtig vol te houden dat het allemaal wel goed komt. Maar in essentie is de zaak uit de hand gelopen.” De Kort pleit dan ook voor een reset, maar daarbij moet het verlies wel verdeeld worden. Risico’s moeten weer gevoeld worden. “Het is het gevolg van het onvermogen om te zeggen: je hebt domme dingen gedaan, daar moet je de prijs voor te betalen. Dat is er gewoon niet.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *