Als de coronapandemie in het huidige tempo blijft voortrazen, zal de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan in december nog verder opendraaien.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, besprak gisteren de economie van de eurozone en de beleidsreactie op de coronavirus-pandemie. De gehele raad van bestuur van de Europese Centrale Bank was aanwezig om zich te richten over het monetaire beleid.

Hoewel de economie in de eurolanden nog zeker niet draait als gewenst, neemt de ECB geen extra maatregelen om de economie aan te zwengelen. Wel hint de ECB op verdere ingrepen in december.

Lagarde sprak tijdens een virtuele persconferentie vanuit Frankfurt, nadat de ECB had gestemd om haar noodprogramma voor het kopen van obligaties op 1,35 miljard euro te handhaven. Daarmee lijkt alle hoop vervlogen op de eerder door de ECB voorspelde groei van 3,1 procent in het huidige kwartaal, hetgeen eerlijk gezegd ook een beetje naïef was.

Om een regelrechte depressie te voorkomen, lanceerde de ECB begin dit jaar een speciaal pandemieprogramma. In dat kader kocht men voor maximaal 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsschulden op. Dit astronomische bedrag komt bovenop de bestaande schuldaankopen ter waarde van 2.842 miljard euro. Ondertussen blijft het belangrijkste rentetarief negatief en krijgen banken geld toe als ze lenen van ‘Frankfurt’, iets wat deze bizarre situatie in stand lijkt te houden. Men blijft echter hopen dat de consument niet de hand op de knip houdt.

De geldhoeveelheden die nu al jaren achter elkaar de markt in worden gepompt zijn enorm en lijken geen binding met enige ratio meer te hebben.

Welk zwaar geschut de ECB precies wil inzetten om de Europese economie nog meer te stimuleren, werd niet duidelijk. Lagarde deelde mee dat ‘alle instrumenten’ opnieuw bekeken worden. Niet iedereen is enthousiast over haar goedkope en enthousiaste geldbeleid. Zo dreigen de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, volgend jaar te moeten korten op de uitkeringen. Een van de oorzaken van hun beroerde dekkingsgraden is de lage rente.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *