In mei stemde de Eerste Kamer bijna unaniem voor een nieuwe wet. Deze nieuwe wet houdt in dat cryptobedrijven onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen.

Sommige bedrijven kozen ervoor om uit Nederland te vertrekken om het toezicht van DNB te ontwijken, zoals Deribit dat naar Panama vertrok. Andere bedrijven kozen voor registratie. Van de 75 bedrijven die in mei aangaven een vergunning nodig te hebben, zijn er uiteindelijk 48 geweest die zich hebben aangemeld.

Begin oktober heeft De Nederlandsche Bank (DNB) voor het eerst een cryptobedrijf een vergunning verleend. AMDAX, een vermogensbeheerder die helpt bij het handelen in cryptomunten, was de eerste die voldeed aan de overheidsregels.

Het toezicht en de registratie bij DNB is voornamelijk bedoeld om witwassen via cryptomunten zoals Bitcoins tegen te gaan, wat op zich een beetje dubbel is: “Bitcoin en andere cryptovaluta worden vaak ten onrechte geassocieerd met criminaliteit, terwijl bitcoin juist erg transparant is. De markt heeft dus behoefte aan wettelijke kaders, zoals die van DNB”, liet Lucas Wensing van AMDAX weten.

Deze week werd bekend dat BLOX, een initiatief van BTC-Direct, ook door De Nederlandsche Bank is toegevoegd aan het cryptoregister. Met behulp van crypto-app BLOX kunnen particulieren al vanaf 1 euro investeren in Bitcoin en andere cryptomunten. Mark Bakker, directeur van BLOX, is blij dat de registratie met succes is afgerond: “Zeven jaar geleden zijn wij begonnen met het kopen en verkopen van bitcoins voor onze klanten. Toen werd bitcoin, vaak ten onrechte, in verband gebracht met fraude en witwassen. Nu, zeven jaar later, zijn wij erin geslaagd om ons te registreren bij de DNB. Voor ons is dit een enorme mijlpaal, ook omdat het legitimiteit geeft aan bitcoin.”

UPDATE 20 november 2020: ook BTC Direct is toegetreden tot het crypto-register van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat betekent een officiƫle erkenning als cryptobedrijf in Nederland.

UPDATE 14 februari 2021: DNB past de voorwaarden aan ivm de toelating voor handelsplatforms die in de razend populaire cryptomunten bemiddelen. De bizarre extra eis om alle kopers en verkopers van bitcoins te controleren lijkt nu van de baan, zo schrijft De telegraaf. Die wijziging is op te maken uit een brief die DNB aan de platforms heeft gestuurd. Dat is een antwoord op hun verzoek van begin november om een harde toelatingseis bij de registraties in te trekken.

Twee maanden voor de deadline van 21 november 2020 zou DNB, volgens een vijftigtal ondernemers, opeens nieuwe eisen hebben neergelegd: wie bitcoins koopt bij een Nederlands platform en deze wil versturen, zou dat alleen kunnen doen naar zijn eigen digitale portemonnee of wallet. Daarbij gold een zogeheten technische controle als minimum-eis. Daarvoor moeten klanten eerst een screenshot of afbeelding van hun computerscherm met paspoort en rekening tonen. Dat zou aan moeten tonen dat zij daadwerkelijk de eigenaar zijn van het bitcoin-adres waar de munten vanaf het Nederlandse platform naartoe worden gestuurd!!…


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *