Eind vorig jaar was het al de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die adviseerde om contant geld in huis te hebben, maar nu komt ook De Nederlandsche Bank (DNB) met eenzelfde advies.

Sterker nog, DNB advisserde vorig jaar oktober al dat het verstandig is altijd wat contant geld in huis te hebben, dat was met name gericht in verband met een mogelijk cyberaanval. Ditmaal bestaat de doelgroep uit mensen die niet nadenken over bank- of stroomstoringen. Voor die mensen heeft de DNB een goede tip: stop contant geld in je ‘noodpakket‘. Denk aan 70 euro per volwassene en 30 euro per kind.

Maak jij een noodpakket om je voor te bereiden op een ramp of noodsituatie? Doe er ook contant geld in. Denk aan 70 euro per volwassene en 30 euro per kind.

DNB geeft ook aan dat je meerdere betaalmiddelen moet hebben voor verschillende situaties, maar ze geven slechts twee voorbeelden: cash en bank (pinpas en app). Geen woord over edelmetalen (gouden munten, zilveren munten?) of crypto (bitcoin, solana?). Gemiste kans.

Ondertussen heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), dat bestaat uit De Nederlandsche Bank (DNB), banken, consumentenorganisaties, koepels van retailers, het Ministerie van Financiën en andere instellingen, eenzelfde advies. Die hebben een rapportje door het Nibud laten maken, met de titel ‘Advies minimumbedrag contant geld in huis voor noodsituaties‘ (PDF). Daarin wordt nog even die 70 euro benadrukt, maar let op: de bedragen vormen een richtlijn en zijn bestemd voor minimaal noodzakelijke uitgaven! Huishoudens die meer te besteden hebben dan een minimuminkomen, wordt aangeraden om te kijken naar het eigen uitgavenpatroon en een hoger bedrag te kiezen.

Zorg dat een deel van het contante bedrag uit bankbiljetten bestaat en een deel uit munten. Zo heeft u voldoende wisselgeld bij u en helpt u de winkelier ook om voldoende wisselgeld in de kassa te hebben. Als u bankbiljetten heeft, geef dan de voorkeur aan bankbiljetten met lage waardes. En wat muntgeld betreft: probeer ongeveer 50 munten van verschillende waardes in huis te hebben.

En ondertussen waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico’s die hiermee gepaard gaan. Zoals we eerder al schreven: de vergoedingen voor gestolen contant geld variëren doorgaans tussen 250 en max 500 euro..

Maar goed, bij een echte stroomstoring of energie-uitval dan schiet het advies van DNB sowieso tekort. Want dan werken er heel veel dingen niet meer. Geen licht, geen water, geen verwarming, enzovoort. Veel succes met die 70 euro en winkels die geen cash accepteren.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *