President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot deed in het tv-programma Buitenhof een aantal opvallende uitspraken.

Zo zei hij dat een recessie steeds waarschijnlijker is. Die afkoeling is ook nodig om de inflatie naar beneden te krijgen. Knot waarschuwde echter voor een herhaling van de jaren zeventig, toen allerlei ‘open einde-arrangementen’ de staatsschuld opjaagden op een moment dat de economie verzwakte. “Die fout moeten we nu niet weer maken.” Hij doelt daarmee op de energiecompensatie, die eigenlijk zo gericht mogelijk moet worden ingezet. Dus alleen bij mensen die het nodig hebben EN alleen tijdelijk. Toch lijken de plannen van het kabinet op dit moment heel anders, zo krijgen de komende twee maanden ALLE huishoudens een compensatie van 190 euro. Eigenlijk te gek voor woorden! En na die twee maanden komt er een breed energieplafond, maar er is op dit moment geen einddatum… Erg vreemd, want het is niet houdbaar om zoveel extra geld uit te geven.

De belastingbetaler draait op voor de verliezen van De Nederlandsche Bank

Op 20 september werd bekend dat DNB voor het eerst sinds 1932 verlies gaat maken. De renteverhogingen van de ECB leiden namelijk tot onverwachte verliezen voor DNB. De kapitaalbuffer van DNB is naar verwachting niet groot genoeg om de klap op te vangen. Dat zou betekenen dat de belastingbetaler de centrale bank moet ‘redden’. DNB houdt rekening met een cumulatief verlies van 9 miljard euro per jaar tussen 2023 en 2026, terwijl er in mei nog op een verlies van slechts 2,7 miljard werd gerekend. Die 9 miljard kan dus nog flink gaan stijgen.

De financiële reserves van de DNB

Aan het einde van het interview (video hieronder) ging het over de financiële reserves van de DNB. Die reserves zijn op dit moment zo’n 11,3 miljard. Zolang de verliezen beperkt blijven tot dat bedrag, dan kan men het dus opvangen. Met 9 miljard verlies per jaar kan DNB het een slordige 1,5 jaar volhouden. Tevens zal dat betekenen dat er komende 20 jaar geen dividend meer zal worden uitgekeerd (aan de Staat). Als de rente verder stijgt, dan krijgt DNB uiteindelijk te maken met een negatief eigen vermogen.

Op enig moment kan DNB dan vragen aan de minister van Financiën, de bekende mevrouw Kaag, om ‘een paar miljard’ te gebruiken als herkapitalisatie. Zoals eerder gezegd, de Nederlandse burger zou dan dus moeten bijspringen om de balans van DNB weer positief te maken. Op dat moment (rond de 23-minuten van het interview) zegt Knot: “we hebben ook nog een herwaarderingsreserve op goud van meer dan 20 miljard.”

Hier zegt Klaas eigenlijk het allerbelangrijkste uit het hele gesprek. Interviewer Twan Huys heeft dit jammer genoeg niet door, want hij vraagt niet door. In alle onwetendheid klapt hij er direct uit dat DNB de goudvoorraad natuurlijk niet wil verkopen. Klaas bevestigt dit direct heel vastberaden en zegt: “Nee, nee, die gaan we ZEKER niet verkopen.”

Vervolgens zegt Knot dat een eventuele herwaardering van 20 miljard op de goudprijs niet meegenomen mag worden in de balans van DNB. Maar waarom is dat? Omdat goud kunstmatig laag gehouden moet worden? Want waarom zou je anders iets dat een 20 miljard hogere marktwaarde heeft niet mogen opnemen in de balans?

Een herwaardering van goud

Omdat het grootste deel van het monetaire goud in Europa tijdens Bretton Woods werd verzameld voor 35 dollar per ounce, zijn de potentiële winsten enorm. Monetair goud in het Eurosysteem is marktconform en de goudprijs is tegenwoordig veel hoger dan $35 ($1650 om exact te zijn). Als de ECB morgen zegt dat ze bereid zijn om goud te kopen tegen 5.000 euro per ounce, dan zal de prijs als een malle stijgen.

Onze conclusie: er komt uiteindelijk een herwaardering van goud (als de euro ten onder gaat). Dit zal niet alleen in Nederland gebeuren, want alle Europese banken hebben hetzelfde probleem. Zoals veel Youtubers, bloggers en Redditors al tijden roepen: koop goud en zilver als je je wil beschermen tegen (hyper)inflatie. Bekijk het volledige interview hieronder:

Deze week werd bekend dat er steeds meer goud wordt gekocht door centrale banken. De Nederlandsche Bank heeft meer dan 200 ton goud (15.000 goudstaven). Die liggen sinds twee jaar niet meer in Amsterdam, maar tijdelijk in Haarlem. Daar liggen ze in afwachting voor de verhuizing naar Zeist.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *