In februari was de inflatie nog 7,3 procent, maar in maart stijgt het cijfer naar 11,9 procent. In één maand! Dat is de grootste stijging in meer dan veertig jaar.
In februari was energie 50 procent duurder dan in februari vorig jaar. In maart was deze energie al 100 procent duurder dan een jaar eerder. Uiteraard heeft de oorlog in Oekraïne effect op de (energie)prijzen, maar de stijgende inflatie was vorig jaar al ingezet. De oorlog heeft de inflatie extra aangejaagd, maar niet veroorzaakt!
De inflatie van afgelopen maanden
Laten we even recapituleren. In november 2021 was de inflatie 5,6 procent en december sloot af met 6,4 procent. In 2022 ging de stijging door, januari en februari waren respectievelijk 7,6 procent en 7,3 procent. Ziet u al een trend? JA! En zoals we al aangaven, de inflatie-voorspellingen van Rabobank en ING waren nogal naïef. Ondertussen stijgen de koersen van Bitcoin, goud en zilver. Vooral die laatste twee zullen ten tijde van hoge inflatie hun waarde behouden.
Zo snel kan het gaan
Begin maart kwam het Centraal Planbureau (CPB) met een inschatting van de inflatie over 2022: 5,2 procent. In het Centraal Economisch Plan 2022 (PDF), een belangrijke economische raming voor het kabinet, zegt men dat de inflatie in het slechtste geval op 6 procent kan uitkomen. In het meest optimistische scenario, als de energieprijzen weer terugkeren naar het niveau van 2019, komt de inflatie voor 2022 uit op ongeveer 3 procent.
Nog geen week later(!) liet Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), optekenen dat hij verwacht dat de inflatie dit jaar uitzonderlijk hoog wordt: 6,7 procent over heel 2022. Zo’n hoge inflatie is sinds 1981 niet meer voorgekomen en is ruim het dubbele van de inflatie afgelopen jaar. “Inflatie is terug van weggeweest”, zei Knot. “Dat betekent voor huishoudens koopkrachtverlies, zo simpel is het. En voor bedrijven zal het vooral betekenen dat ze met kostenstijgingen geconfronteerd worden.”
Gratis geld van de overheid
Ondertussen strooit de overheid met geld en worden we aan alle kanten gecompenseerd. De accijns op brandstof zijn vanaf vandaag verlaagd (17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel). Op zich vreemd, want we wilden toch juist dat iedereen minder gaat rijden (of elektrisch gaat rijden)? Enfin, in de zomer gaat ook de btw op energie naar beneden. Ondertussen krijgen huishoudens met lage inkomens via de gemeenten 800 euro extra, vanwege de hogere energiekosten.
En andere landen?
Ook andere landen in Europa hebben te maken met hoge inflatiecijfers. In Spanje steeg de inflatie naar 9,8 procent. In Duitsland liep de inflatie op naar 7,3 procent, dat is het hoogste percentage sinds november 1981. Er is echter een groot verschil, de rente bij de Bundesbank was destijds 11,4 procent. Als je dus je geld op de bank had staan, had je geen waardeverlies. Vandaag de dag is dat heel anders, de rente staat immers op 0% procent.
Just to put things into perspective: The last time #inflation was 7.3% in Germany – in Nov 1981 – the Bundesbank key interest rate was 11.4%. Today, #ECB's main rate remains pegged at 0%. pic.twitter.com/s1zQMxtmov
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 30, 2022
0 Comments