Wat heeft het ene met het andere te maken?

Ten eerste, wat zijn kenmerken van hyperinflatie?
Hyperinflatie wordt meestal veroorzaakt door een externe schok. In het geval van de Duitse Weimarrepubliek was dat de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) die door de Duitsers werd verloren. Anno 2020 zou de Coronacrisis wellicht een startpunt kunnen zijn.

Een tweede kenmerk is de ontwaarding van een munt. Meestal gebeurt dat vanwege een stijging van het geldaanbod, een evolutie die de afgelopen jaren volop aan de gang was. De (Westerse) wereld heeft zoveel schulden gemaakt dat geld steeds minder waard wordt. Zo kunnen de dollar, de euro, de yen en alle andere wereldmunten snel aan waarde verliezen.

Volgens heel wat economen zouden 2021 en de volgende jaren wel eens de periode kunnen worden van de comeback van de inflatie. Inflatie die snel kan doorgroeien tot hyperinflatie, vanwege de geldpersen die op volle toeren draaien.

Het gekke van hyperinflatie is dat het zich plotseling voordoet en zich versnelt. Als het vertrouwen weg is, is er bijna geen houden meer aan.

Mexico als voorbeeld
Begin jaren ´80 was Mexico een prototype van een Midden-Amerikaans land waar de inflatie gierend uit de klauwen liep. De inflatie fluctueerde destijds tussen de 20% en de 180%. Oud ECB-voorzitter Wim Duisenberg zei al eens dat de waarde van een munt niet is wat er toevallig op de markt voor wordt betaald, maar vooral wordt bepaald door het verschil in inflatie. Een lage inflatie verstevigt de waarde van een munt. Maar hoe meer inflatie, hoe minder een munt waard is.

In de crisisperiode hielden de Mexicaanse aandelenkoersen deze hyperinflatie bij, wat eigenlijk ook wel logisch is. Bij een inflatie van 100% gaat de omzet van de bedrijven met 100% omhoog, de kosten stijgen ook met 100% en er blijft 100% meer winst over. En ja, dan worden de bedrijven 100% meer waard. Dat lijkt fijn, maar de munt waarin deze koersen genoteerd zijn, gaat fors in waarde achteruit. Het doet een beetje denken aan de huidige aandelenkoersen…

Zimbabwe als voorbeeld
Zimbabwe zit al meer dan tien jaar in diepe economische problemen. Na de hyperinflatie van 2006-2008 had het land geen eigen valuta meer en gebruikte de bevolking vreemde valuta (dollars) als betaalmiddel. Sinds een paar jaar heeft Zimbabwe weer een eigen munt, maar door wanbeleid en een slechte economische situatie is de munt wederom gedoemd te mislukken.

Interessant detail is dat we de beurs in Zimbabwe vorig jaar fors zagen stijgen, al kon deze het tempo van de inflatie (ruim 700% per jaar) niet bijhouden. Je leest het goed, de aandelenmarkt van het Afrikaanse land is tot recordhoogte gestegen. Beleggers gebruiken de aandelenmarkt namelijk als instrument om vermogen te parkeren, omdat aandelen hun koopkracht beter behouden dan de waardeloze Zimbabwaanse valuta.

Dat de aandelenmarkt niet altijd een veilige haven is werd in de zomer van 2020 duidelijk, nadat de regering de handel in aandelen stillegde. Beleggers en spaarders konden vanaf dat moment geen aandelen meer kopen of verkopen, waardoor ze niet meer bij hun vermogen konden. Het was een maatregel bedoeld om de munt te stabiliseren.

De Westerse aandelenbeurzen, hier en nu
Het huidige optimisme op de beurs is volgens Piyush Gupta, CEO van DBS Group, volledig misplaatst. Beleggers lijken op dit moment totaal geen rekening te houden met de mogelijke komst van hyperinflatie. Aan de andere kant zijn er wel degelijk beleggers die juist vluchten/investeren in activa (vastgoed, goud, aandelen, etc) omdat ze zien dat de waarde van geld dagelijks minder waard wordt, aangezien de geldpers inmiddels op de hoogste stand staat.

Het lijkt veilig om in aandelen te vluchten, maar bedek wel dat je in tijden van crisis slechts de waarde van je vermogen veilig kan stellen, het zal in ieder geval niet groeien. Ook belangrijk tijdens dit soort situaties: obligaties en cash geld zullen waardeloos worden.

Hyperinflatie betekent eigenlijk dat je moet beleggen in zaken die niet kunnen worden bijgedrukt en niet in handen zijn van een land of overheid. Denk aan goud en bitcoin, maar ook aan kunst, auto’s en huizen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *