Heerlen is volgens eigen zeggen de eerste Europese gemeente die een digitale munt gebruikt om de lokale economie te versterken en burgerparticipatie te vergroten.

De naam van de munt is ‘t Heerlens Heitje: de digitale munt van en voor Heerlen. Met de munt worden burgers beloond voor het doen van klussen in hun eigen buurt. Hiervoor verdienen deelnemers digitale munten – heitjes – waarmee ze vervolgens bij aangesloten Heerlense ondernemers kunnen betalen. Zaterdag 20 maart – op de eerste officiële lentedag – start een pilot met een aantal vooraf uitgenodigde bewoners en ondernemers uit de wijken Grasboek, Musschemig, Schandelen en Heerlen-Centrum.

‘t Heerlens Heitje werkt met behulp van blokchaintechnologie. Via een app kunnen inwoners kenbaar maken dat ze een klus willen uitvoeren, bijvoorbeeld het opknappen van een bankje. De daarmee verdiende heitjes komen in een digitale portemonnee in de app. Van daaruit kunnen ze worden besteed bij de lokale ondernemers, om bijvoorbeeld iets leuks te kopen of om een avondje uit te gaan.

Vanuit andere gemeenten is er inmiddels ook al interesse getoond. Wethouder Charles Claessens van Beheer & Onderhoud: “Het feit dat we de eerste zijn, betekent ook flink wat uitzoek- en regelwerk. Op juridisch en technisch gebied maar ook met betrekking tot belastingen. Daarvoor hebben we met de Belastingdienst, die heel constructief heeft meegekeken, een oplossing gevonden. Het heeft dus even geduurd maar nu zijn we zover dat we kunnen experimenteren op kleine schaal. Hopelijk kunnen we ‘t Heerlens Heitje daarna snel uitrollen over heel Heerlen.”

Het project krijgt financiële ondersteuning uit het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Unie.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *