Terwijl de Verenigde Staten blijven worstelen met de door de ‘pandemie’ veroorzaakte economische recessie, lijkt de groeiende schuld van het land geen grenzen te kennen.
Iedereen en zijn oma met een geldtekort dringen er bij een disfunctioneel Washington en een chaotisch Witte Huis op aan om nog een ronde van broodnodige stimuleringsmaatregelen goed te keuren voor een bedrag van triljoenen.
“De federale begroting van de VS bevindt zich al enige tijd op een onhoudbaar pad”, zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, deze week. Maar, voegde Powell eraan toe: “Dit is niet het moment om prioriteit te geven aan die zorgen.” Wanneer dat moment wel komt, dat weet niemand, maar de Amerikanen zullen er waarschijnlijk een flinke kater aan overhouden.
Deze week schatte het Congressional Budget Office dat voor het fiscale jaar 2020, dat eindigde op 30 september, het Amerikaanse tekort is gegroeid met 3,13 biljoen dollar – of 15% van het BBP. Dit is het verschil tussen wat het land heeft uitgegeven ($6,55 biljoen) en wat het heeft binnengekregen ($3,42 biljoen).
Als aandeel van de economie is het geschatte tekort voor 2020 meer dan drie keer(!) zo groot als het jaarlijkse tekort in 2019. En het is het hoogste sinds net na de Tweede Wereldoorlog.
De reden voor de enorme sprong is simpel: vanaf dit voorjaar heeft de federale overheid meer dan 4 biljoen dollar uitgegeven om de economische pijn voor werknemers en bedrijven te helpen verzachten. Corona dus. En we maken geen grap: de meeste mensen zijn het erover eens dat er nog meer geld moet worden uitgegeven totdat het Witte Huis erin slaagt de Covid-19-crisis onder controle te krijgen.
Het ministerie van Financiën zal pas later deze maand de definitieve cijfers voor het boekjaar 2020 publiceren. Maar als de schattingen kloppen, dan zal de totale schuld van het land aan investeerders – hetgeen in wezen de som is van de jaarlijkse tekorten die in de loop van de jaren zijn opgebouwd – groter zijn dan de omvang van de economie en op bijna 102% uitkomen.
Mooi grafiekje van BNP Paribas: Amerikaanse staatsschuld stijgt tot ver boven 100 procent van bbp pic.twitter.com/4CQx0JAmmr
— Bas van der Hout ? (@basvanderhout) April 7, 2020
“Schulden hebben de omvang van de huidige economie en zullen binnenkort groter zijn dan ooit tevoren”, zei CRFB-president Maya MacGuineas. Het probleem met dergelijke hoge schulden in de toekomst is dat ze steeds meer zullen beperken wat de regering kan doen om in de behoeften van het land te voorzien.
De uitgaven zullen naar verwachting blijven stijgen en de inkomsten ver overtreffen. En alleen de rentebetalingen op de schuld – zelfs als de tarieven laag blijven – zullen een steeds groter deel van de belastingdollars verbruiken. Wij, maar vooral de Amerikanen, leven in een financieel experiment.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
0 Comments