De Swiss National Bank (SNB) heeft vorig jaar een verlies van 132 miljard Zwitserse frank geleden (133 miljard euro). Dat is niet alleen het grootste verlies van de Zwitserse centrale bank sinds de oprichting in 1906, maar zelfs het grootste jaarverlies van een bedrijf ooit!

Wat is de Swiss National Bank?

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) is de centrale bank van Zwitserland. De bank is verantwoordelijk voor het bepalen van het monetaire beleid van Zwitserland en zorgt ervoor dat de prijsstabiliteit wordt gehandhaafd en dat de Zwitserse frank een stabiele en betrouwbare valuta blijft. De SNB houdt ook toezicht op bankactiviteiten en is de bewaarder van de Zwitserse goudreserves. Het is een van de belangrijkste financiële instellingen in Europa en haar activiteiten hebben niet alleen een grote impact op de economie van Zwitserland, maar ook op de wereldeconomie.

Serieus, het grootste jaarverlies ooit?

Ja, het oude record stond op naam van AOL Time Warner, een media- en internetbedrijf dat in 2002 tijdens de dotcombubbel een verlies leed van 92 miljard euro. De Zwitserse Bank topt dit nu met een verlies van zo’n 133 miljard euro.

Een normaal bedrijf zou bij een dergelijk gigaverlies ten onder gaan, of in ieder geval een hele flinke reorganisatie meoten starten. SNB is echter een centrale bank, waarvan 80 procent van de aandelen in handen is van publieke instellingen, zoals de Zwitserse kantons. De bank liet ‘gewoon’ een voorziening van een slordige 100 miljard vrijvallen, waardoor het verlies kon worden beperkt. Daarnaast zullen aandeelhouders geen dividend of winstuitkering ontvangen. Aandelen van de centrale bank, die voor iets meer dan 20% in private handen is, staan namelijk ook genoteerd op de Zwitserse beurs in Zürich. Je zou denken dat dat aandeel ook flinke kleerscheuren heeft opgelopen, maar niets is minder waar. De koers van het aandeel reageerde nauwelijks op het nieuws.

Maar waarom zo’n groot verlies?

Terwijl andere centrale banken (Zweden, Nederland, Belgie, Amerika) ook flinke verliezen noteerden, kwam dat vooral door de gestegen rente. Deze rente moet betaald worden over de almaar oplopende schulden. Bij de SNB ligt het iets anders, de Zwitserse bank besteedde namelijk honderden miljarden aan koersstabilisatie van de eigen munt. Dit omdat de Zwitserse franc niet te duur mocht worden. In ruil voor franken kocht de bank daarom massaal buitenlandse obligaties en aandelen op (relevant: de Dollar Milkshake theory). Zo heeft de SNB inmiddels een aandelenportefeuille opgebouwd van 131 miljard frank, met onder andere aandelen van Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Tesla. Dat bleek afgelopen jaar geen beste investering, die aandelen zijn immers flink gekelderd.

Eigenlijk zijn de diverse centrale banken al technisch failliet, ware het niet dat ze ongelimiteerd geld kunnen bijdrukken. Wat maar weer eens benadrukt wat een zeer ziek systeem we hebben. En zoals altijd is de belastingbetaler de sjaak, want die kan straks ‘de rekening betalen’.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *