Transactie Monitoring Nederland (TMNL) zal stoppen in zn huidige vorm. In plaats daarvan verwelkomt men de Europese Anti-Money Laundering Regulation (AMLR), die in juli 2027 in werking treedt.

TMNL werd opgericht in 2020 met als doel om netwerken van witwasbetalingen of terrorismefinanciering in kaart te brengen. Dit soort netwerken kan een bank in z’n eentje niet zien, hiervoor is een samenwerking nodig met andere banken. Daarom hebben vijf Nederlandse banken hun krachten gebundeld, te weten ING, Rabobank, ABN Amro, de Volksbank en Triodos. Samen wilden ze de strijd aangaan tegen witwassen en terrorismefinanciering. En tegen privacy, want TMNL was nogal omstreden.

In eerste instantie wisselden de banken bij TMNL alleen transacties uit van zakelijke klanten (midden- en kleinbedrijf tot een omzet van 250 miljoen euro). Uitwisseling van de transactiegegevens van particuliere klanten mocht niet, maar dit probeerde men toch te regelen via de Wet aanpak witwassen. Bij de behandeling van een eerste versie van dit wetsvoorstel noemde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de transactiemonitoring „een ongekende massasurveillance van alle Nederlanders” en ook na aanpassingen bleef de privacywaakhond kritisch. Het plan van de Nederlandse banken was om ALLE transacties van ALLE Nederlanders vanaf honderd euro te monitoren. Dit werd ook wel een ‘bancair sleepnet’ genoemd en kon gelukkig niet op toestemming van de Europese Unie rekenen.

Een eventueel nieuw wetsvoorstel in verband met het ‘Plan van aanpak witwassen’ zal pas weer in Den Haag behandeld worden als er een nieuw kabinet is. Omdat de Europese Anti-Money Laundering Regulation (AMLR) al in juli 2027 in werking zal treden, laat TMNL vandaag weten dat het haar bedrijfsmodel en structuur opnieuw gaat ontwerpen en als gevolg daarvan de bestaande activiteiten en capaciteiten afbouwt.

Met deze ‘nieuwe duidelijkheid’ gaat TMNL zich nu aanpassen aan de nieuwe Europese wetgeving die voor medio 2027 staat gepland. De nieuwe AMLR zal grotendeels het Nederlandse wettelijke initiatief vervangen. Deze zorgt onder meer voor duidelijkheid over de manier waarop informatie over klanten geassocieerd wordt met een hoger risico op witwassen of terrorismefinanciering, kan worden gedeeld. Dat kan zijn tussen banken, maar ook met andere poortwachters en de autoriteiten; zowel in Nederland als in heel Europa.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *