Een klein jaar geleden schreven we over hyperinflatie in Zimbabwe (191% in juni 2022) en toen was er sprake van een introductie van gouden munten. Dat verhaal heeft nu een vervolg gekregen. Het land heeft namelijk een digitale valuta uitgegeven, gedekt door goud!

De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) heeft vorige week vrijdag laten weten dat men voor 39 miljoen Amerikaanse dollar aan digitale tokens heeft verkocht (14,07 miljard Zimbabwaanse dollar). De tokens worden ondersteund door 139,57 kilogram goud. Individuen konden tokens kopen voor minimaal 10 dollar, terwijl bedrijven en andere entiteiten een minimale aankoopvereiste hadden van 5.000 dollar. De tokens worden geleverd met een vestingsperiode van 180 dagen en kunnen worden opgeslagen in e-gold-wallets of op e-gold-kaarten.

RBZ gold backed tokens

De tokens moeten uiteindelijk als wettig betaalmiddel in het land worden gebruik, om zo de lokale valuta te stabiliseren. De introductie van de digitale goudtokens is de eerste stap van de centrale bank om de goudreserves van het land te gebruiken om de Zimbabwaanse dollar te stabiliseren. Een soort nieuwe goudstandaard?

Na het sluiten van deze eerste ronde is de Zimbabwaanse centrale bank al bezig met een tweede ronde. Mensen hebben tot 18 mei om zich daarvoor aan te melden.

Daarnaast overweegt Zimbabwe ook om meer gouden ‘Mosi-oa-Tunya’ munten op de markt te brengen.

Strijd tegen hyperinflatie

Sinds de invoering van de Zimbabwaanse dollar in 1980 is de munteenheid onderhevig geweest aan een bizarre inflatie. In 2007 zou de inflatie voor het gehele jaar uitgekomen zijn op 66.000 procent. De inflatie kwam in februari 2008 uit op 165.000 procent en in juli 2008 op meer dan twee miljoen procent (officieel cijfer, onafhankelijke economen spreken echter van het tienvoudige).

Vanaf 1 augustus 2008 werden tien nullen geschrapt; 10 miljard “oude” dollars werd 1 “nieuwe” dollar. Deze revaluatie kon echter niet voorkomen dat nog geen vijf maanden later een biljet van 500 miljoen “nieuwe” dollars (5 triljoen “oude” dollars) geïntroduceerd moest worden. Later werden nog eens twaalf nullen geschrapt waardoor een biljoen “oude” dollars één “nieuwe” dollar waard werd, of 10 triljard dollars van voor de revaluatie. Al deze biljetten zijn inmiddels collectors items.

Zimbabwe one trillion dollar

Op 29 januari 2009 maakte de regering van Zimbabwe bekend dat het voortaan toegestaan is om met buitenlandse valuta te betalen. Dat was eerst verboden, maar dat werd vanwege de hyperinflatie toch al massaal genegeerd. Sindsdien wordt de Zimbabwaanse dollar bijna niet meer gebruikt. Tegenwoordig worden vooral de Amerikaanse dollar, Zuid-Afrikaanse rand en de euro als betaalmiddel gebruikt. Dit heeft geleid tot een stabilisatie van de economie, maar heeft ook geleid tot nieuwe uitdagingen, zoals de afhankelijkheid van de dollar en de onmogelijkheid om de eigen valuta te beheersen.

Het IMF ziet de bui al hangen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet vooral risico’s in de actie van Zimbabwe. Zij adviseren het land om er nog eens goed over na te denken. Dat zou ons uiteraard niet moeten verbazen. Het IMF creëert liever een ziekelijk klimaat met zoveel mogelijk leningen/schulden. En stel je voor, tokens die niet onder hun toezicht of controle vallen. Eng!

Maar goed, het IMF stelt voor dat het land zich zou moeten concentreren op het liberaliseren van de valutamarkt. Zorgen zijn onder meer de mogelijke risico’s voor de macro-economische en financiële stabiliteit, juridische en operationele risico’s, bestuursrisico’s en de kosten van het verminderen van deviezenreserves.

Het IMF is verder van mening dat de verkoop van gouden munten heeft bijgedragen aan het onttrekken van Zimbabwaanse dollarliquiditeit aan de markt.

Meer lezen? Check de Top 10 landen met de hoogste inflatie in 2022.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *