Hoe langer de lockdown duurt, hoe minder de banken bereid zijn om extra krediet of uitstel van betaling te geven.

In een paar maanden tijd steeg het aantal ondernemers dat dringend behoefte heeft aan financiering met bijna de helft, naar 37 procent. De tweede lockdown is daarvoor de belangrijkste reden, zo blijkt uit onderzoek van alternatieve kredietverlener October.

Bedrijven komen nog maar moeilijk aan geld doordat banken steeds banger worden. De relatie tussen mkb-bedrijven in nood en banken wordt daardoor grimmiger. Steeds meer ondernemers krijgen een “nee” als ze aankloppen voor een nieuw krediet of een soepele regeling voor uitstel van rente en aflossingen.

Horeca, de detailhandel en de reissector
Ondernemers worden vaak zonder duidelijke motivatie afgewezen, zegt Anne-Marie van der Lee van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK). In sectoren als de horeca, de detailhandel en de reissector is de nood hoog, maar juist daar is de kans heel klein dat de bank wil helpen.

Het economisch beeld verslechtert en in plaats dat banken extra ruimte geven, worden ze alleen maar strenger. Wat gebeurt er bijvoorbeeld straks in de retail? Keren mensen wel terug naar de fysieke winkel? En zou je zo’n winkel dan nog extra krediet willen/durven geven? Als de bank nee zegt, blijven er vaak weinig alternatieven over. En zo wordt steeds meer zichtbaar -hoe langer de lockdown duurt- dat veel bedrijven het niet zullen redden.

Dat gezegd hebbende, het beleid van de banken past wel bij de economische situatie, de onzekere vooruitzichten en de verwachting dat financiële partijen zorgvuldig zijn in het verstrekken van kredieten.

Niet iedereen kan gered worden
Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zei op BNR: ‘Niet iedereen kan gered worden en de crisis kent ook echt verliezers.’ Volgens Buijink blijft de kredietverlening op peil, zolang dat verantwoord is: ‘Ik begrijp de irritatie bij ondernemers. Maar het is niet verantwoord mensen op te zadelen met verdere schulden. Zeker in sectoren waar het nu al zo ingewikkeld is.’

UPDATE 29-01-2021: de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft laten weten dat sinds de laatste Corona Monitor (half december) het totaalbedrag aan financiering is gestegen met 5,5 miljard euro. Dat blijkt uit de eerste Corona Monitor banken van het nieuwe jaar. In algemene zin blijft de kredietverlening hiermee op peil, maar banken merken hierbij op dat in de sectoren die te maken hebben met beperkende maatregelen het beeld minder rooskleurig is. De pijn komt steeds duidelijker naar voren bij bedrijven in getroffen sectoren en hun toeleveranciers. Bedrijven teren al geruime tijd in op reserves en stapelen schulden op.

UPDATE 10-02-2021: Vier Tweede Kamerleden, voor hun partij mkb-woordvoerder, spreken zich stevig uit over de rol van banken in de coronacrisis. Thierry Aartsen (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Eppo Bruins (Christen Unie) waren te gast bij de talkshow ONL. “De grote banken hebben het inmiddels laten afweten als het gaat om het mkb. Onder het miljoen hoef je daar niet meer aan te komen. Dat neem ik ze kwalijk, moeten we ze op blijven aanspreken”, stelt Thierry Aartsen (VVD).

Chris Stoffer (SGP) is opgegroeid naast en tegenover Rabobank. “Vroeger bij ons de bank waar iedere ondernemer terecht kon. Ik moet eerlijk zeggen: ze laten het gewoon afweten, ook in de omgeving waar ik woon. [..] Ik geloof meer in crowdfunding, dat makkelijker maken en meer faciliteren, en dan hebben we daar meer ondernemers achter zitten. Geld is er is zat, je moet het op de goede plek zien te krijgen.”

Eppo Bruins (CU) ziet een andere ‘enorme kans’. “We hebben de Volksbank nog steeds in bezit. Daar kunnen we een bank van maken zoals we willen dat-ie werkt. De grote banken zijn eigenlijk allemaal institutionele risicobeleggers geworden.”

Image-credit: Ryan McGuire via Pixabay


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *