De goudprijs blijft maar stijgen. We geven een overzicht van hetgeen er allemaal speelt!

Waar het mee begon

De goudprijs is al een tijdje aan het stijgen, eigenlijk sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne (februari 2022). Maar twee jaar later, rond februari/maart 2024, begon de goudprijs pas echt aan een vlucht omhoog. Wat dat betreft is 13 februari een belangrijke dag. Toen bereikte de Dollar-Index de hoogste stand van 2024, dat ging om 104,77 punten. Op diezelfde dag daalde de goudprijs naar ongeveer 64.000 dollar per kilo (1991 dollar per troy ounce), dat bleek later het laagste punt in 2024.

Begin maart 2024 schreven we het artikel dat 1 Bitcoin meer waard was dan 1 kilo goud. Bitcoin steeg dus hard, maar goud begon toen ook aan een stijging. De prijs was toen ongeveer 68.000 dollar voor een kilo, een nieuw record. De reden was dat financiële markten hoopten op een rente-verlaging. Deze speculaties over een dalende rente verzwakken de dollar, waardoor goud goedkoper wordt voor handelaren met andere valuta. Daardoor is er meer vraag en dat stuwt de prijs. Daarnaast speelde natuurlijk de geopolitieke onrust mee, zoals de oorlog in Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas. Tot slot is het van invloed dat centrale banken hun goudvoorraad bleven aanvullen, iets waar we al vaker over geschreven hebben. Dit zorgt voor meer vraag en dus stijgende prijzen.

Een maand later (begin april) stond de goudprijs boven de 75.000 dollar, dus ruim 10% stijging in een maand! Het jaar 2024 werd afgesloten met een goudprijs van 85.000 dollar.

De importtarieven

Op 20 januari 2025 werd Trump officieel de 47e president van de Verenigde Staten. Niet lang daarna (begin februari) liet hij weten dat hij zou starten met het heffen van importtarieven, te beginnen met Canada en Mexico. Dat was het startschot voor veel onzekerheid op de financiële markt. En ook het startschot voor een snelle stijging van de goudprijs, die inmiddels rond de 95.000 dollar staat. Dat is ruim 40% stijging in een jaar tijd!

Met de zorgen rondom meer importheffingen, wordt het edelmetaal op de Amerikaanse termijnmarkt, de Commodity Exchange Inc. (Comex), tegen veel hogere prijzen verhandeld. Want stel dat die heffingen er komen, dan wordt het potentieel veel duurder om goud te kopen uit Europa. Daarom is men begonnen met het verplaatsen van enorme hoeveelheden goud, bijvoorbeeld vanuit Londen en Zwitserland naar de Verenigde Staten. Sinds de verkiezing van Donald Trump in november 2024 is er al bijna 500.000 kilo goud, met een waarde van 38 miljard dollar, naar de depots van de Comex termijnmarkt in New York gevloeid. En deze maand zullen Amerikaanse goudbanken gezamenlijk voor meer dan 8 miljard dollar aan fysiek goud uitleveren om aflopende termijncontracten af te wikkelen. Dit is het grootste volume dat in één maand wordt uitgeleverd sinds 1994.

Eenzelfde soort scenario heeft zich afgelopen maanden afgespeeld met China. Dat land liet de goud- en zilverprijzen in Shanghai expres hoger oplopen dan in Londen en New York, waardoor fysiek edelmetaal richting China verdween.

Deze twee gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat de goudmarkt in Londen onder druk staat.

London Bullion Market

De London Bullion Market Association (LBMA) is een internationale handelsvereniging in Londen die de groothandelsmarkt voor goud en zilver vertegenwoordigt. Het werd in 1987 opgericht door de Bank of England. De LBMA publiceert de Good Delivery List, die de benchmark voor goud- en zilverstaven over de hele wereld vaststelt. De LBMA Gold Price en LBMA Silver Price zijn dus wereldwijde benchmarkprijzen voor goud en zilver geleverd in Londen. Het wordt gebruikt door producenten, raffinaderijen, investeerders, banken en centrale banken wereldwijd.

De Londense goudmarkt kampt nu met een ongekende druk, met vertragingen in fysieke goudleveringen vanuit de kluizen van de Bank of England die oplopen naar 4 tot 8 weken. Dit is een schril contrast met de typische 2 a 3 dagen die de LBMA altijd belooft. Deze verstoring is het gevolg van een snelle uitstroom van goud naar Amerikaanse COMEX-magazijnen. Ook steeds meer investeerders (en centrale banken) kiezen ervoor om fysiek goud te laten leveren in plaats van te vertrouwen op certificaten die zijn uitgegeven door partijen als JP Morgan of Goldman Sachs. Deze trend heeft geleid tot een aanzienlijke toename van leveringsaanvragen, met meer dan 2.100 ton goud die de afgelopen tijd voor levering is aangevraagd. Deze groeiende vraag naar fysiek goud legt druk op de LBMA, die niet aan deze verzoeken kan voldoen zonder hun eigen activiteiten in gevaar te brengen. Londen blijft nu dus achter met hun “gehefboomde papieren posities” en veel meer claims op goud en zilver dan er fysiek beschikbaar is. Dit creëert een enorm probleem voor het Verenigd Koninkrijk en zorgt voor een almaar stijgende goudprijs. In dit interview van Paul Buitink met Alasdair Macleod wordt dit goed uitgelegd:

De trend lijkt overigens nog niet te stoppen, want als de nieuwe Amerikaanse regering het “America First”-principe verder doortrekt (en waarom zouden ze dat niet doen) dan zal men zoveel mogelijk fysiek edelmetaal binnen haar eigen grenzen willen hebben.

Herwaardering goudreserves

Met de almaar oplopende staatsschuld wordt er in Washington nu openlijk gesproken over een herwaardering van de Amerikaanse goudreserves. Iets waar we al vaker over hebben geschreven, ook in verband met de Nederlandse reserves. Bij een herwaardering past de centrale bank de waarde van haar goudvoorraad aan naar de goudprijs van dat moment. De Amerikaanse Federal Reserve waardeert haar goud nog steeds tegen een historische goudprijs van $42,22 per troy ounce, terwijl de koers nu in werkelijkheid $2.940 per troy ounce is. Dat is bijna 70x zoveel! Een nieuwe waardering zou dus zorgen voor een mooi extra bedrag op de balans, wat weer deels kan worden weggestreept tegen de enorme schulden.

Fort Knox

Met de herwaardering van de Amerikaanse goudreserves in het achterhoofd, namen ook de geruchten weer toe dat er helemaal geen goudvoorraad is. De Amerikaanse overheid beweert namelijk dat ze ongeveer 4.500 ton goud hebben, opgeslagen in Fort Knox. Dat is een legerpost van de Verenigde Staten, gelegen in de staat Kentucky. Deze ‘Fort Knox US Gold Reserve’ is sinds 1974, bijna 50 jaar geleden, niet meer gecontroleerd…

Op Twitter vroeg het bekende ZeroHedge aan Elon Musk of hij een kijkje wilde nemen in Fort Knox, om te checken of het goud er nog is. Musk antwoordde dat dat toch zeker elk jaar opnieuw wordt bekeken? Waarop veteraan Ron Paul, al jarenlang een voorvechter van een gezond monetair systeem, antwoordde: “Nope. Let’s do it.”

Inmiddels is Trump ook op de hoogte en hij vind het een goed plan om te gaan kijken!

Wat als het goud er niet is?

Indien er geen (of te weinig) goud is in Fort Knox, dan zal dit verregaande gevolgen kunnen hebben. Want als 4.500 ton goud waarvan mensen dachten dat het in Fort Knox lag (van de 244.000 ton goud wereldwijd) er gewoon niet is, dan zal de goudprijs heel snel stijgen. Voor een klein deel vanwege het verlies in het wereldwijde aanbod, maar vooral vanwege het in diskrediet brengen van de Amerikaanse regering. Tevens zou de Amerikaanse regering daardoor mogelijk goud (of Bitcoin?) moeten gaan bijkopen om de voorraad te vervangen.

To be continued…

Image credit: dit alles doet ons denken aan de film ‘Die Hard with a Vengeance‘, waarbij Bruce Willis en Samuel L. Jackson een stel terroristen moeten tegenhouden die het voorzien hebben op het goud uit Fort Knox.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *