In 2024 boekte Rabobank een nettowinst van 5,16 miljard euro, een stijging van bijna 18% ten opzichte van de 4,38 miljard euro in 2023.

Vorig jaar konden we melden dat ING en Rabobank de grootste winst ooit boekten, met dank aan de lage spaarrentes voor consumenten, en deze trend lijkt zich voort te zetten. De groei werd volgens de Rabo vooral gedreven door hogere rentetarieven in Europa en de VS, stijgende fees en provisies, en lagere waardeverminderingen op slechte leningen. De commerciële leningenportefeuille groeide met 3% naar 447 miljard euro, terwijl de hypotheekportefeuille in Nederland met 1% toenam naar 196 miljard euro, mede door een herstel in de woningmarkt. Rabobank benadrukt dat hogere volumes in alle segmenten en lagere regelgevingskosten hebben bijgedragen aan dit succes.

Critici wijzen echter op een schaduwkant. De winststijging lijkt zoals gezegd vooral te profiteren van een irritante kloof tussen hoge leenrentes en de trage aanpassing van spaarrentes, een trend die ook bij andere Nederlandse banken zoals ING en ABN Amro wordt gezien. Ondanks Rabobanks coöperatieve imago en initiatieven zoals ‘duurzaamheidsprojecten‘ blijft de vraag of deze winst klanten ten goede komt. De bank meldt een toename van operationele kosten met 6%, vooral door investeringen in IT en anti-witwasafdelingen, maar we betwijfelen of dit voldoende rechtvaardigt dat spaarders weinig merken van de rentestijgingen. Bovendien hangt een lopend onderzoek naar anti-witwaspraktijken boven de markt, met mogelijk forse boetes als risico. Dit roept de vraag op of Rabobanks strategie echt klantgericht is of vooral de eigen balans dient. Hoewel de bank haar marktleiderschap in hypotheken en duurzaamheidsfocus benadrukt, lijkt de winstgroei eerder een reflectie van gunstige marktomstandigheden dan van een fundamentele verschuiving naar maatschappelijk belang. De coöperatieve belofte voelt daardoor nogal hol.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *