De goudprijs bereikte vanochtend wederom een recordhoogte en staat op dit moment op 92.700 euro, dat is meer dan 100.000 dollar!
Vorige week brak de prijs door de 3000$ per ounce en nu bevindt deze zich al ruim boven de $3100. Het gaat dus erg hard, al is dit voor de meeste mensen geen nieuws. Maar in werkelijkheid kunnen we het een alarm noemen. Want je kan claimen dat goud omhoog gaat, maar je kan ook concluderen dat fiatgeld omlaag gaat. De dollar, de euro, etc, ze verliezen allemaal koopkracht. Dus minder voedsel, minder stabiliteit, minder toekomst? Wat dat betreft is het goed om je te beseffen dat bijvoorbeeld de huizenprijzen, waarvan iedereen denkt dat ze enorm gestegen zijn, redelijk stabiel zijn gebleven als je rekent in goud. Het is dus echt ons geld wat minder waard wordt!
Wat is de oorzaak?
In de media staat afgelopen weken dat beleggers financieel dekking en zekerheid zoeken. President Trump kondigde namelijk een importheffing van 25% op buitenlandse auto’s aan. Investeerders vrezen vergeldingen van de EU en Canada en voorzien daardoor een grote handelsoorlog.
Ja, dat is een oorzaak, al is dat vooral op korte termijn. Want de goudprijs is al langer aan het stijgen, eigenlijk sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne (februari 2022). Dit zorgt voor onzekerheid en mensen vluchten dan vaak naar een veilige haven zoals goud. Daarnaast zijn de centrale banken van opkomende landen al jaren goud aan het hamsteren, iets waar we vaak over hebben geschreven. Vooral sinds de bevriezing van de Russische tegoeden door de oorlog in Oekraïne zijn centrale banken in opkomende markten hun reserves meer gaan spreiden.
En ook particulieren kopen vaker goud. Aankopen van fysiek goud stegen afgelopen tien jaar al fors en vooral in 2020 zagen we een versnelling dankzij Corona.
Tot slot is er natuurlijk ook nog de inflatie die structureel hoger is geworden. Sinds 2021 is de inflatie aan het stijgen. En ja, het is ook weer ietsje gedaald, maar in Nederland blijft de inflatie hoog en er is geen vooruitzicht op verbetering.
Nederlanders en goud
Nederland klimt op dit moment naar de top 10 van goudbezitters wereldwijd. „Het overgrote deel van dat goud is afkomstig van De Nederlandsche Bank, maar een klein deel van de Nederlanders houdt bewust goud aan”, zegt specialist Bart Brands van aanbieder GoldRepublic in De Telegraaf.
De totale Nederlandse goudreserve is 612,5 ton. Van die voorraad wordt een groot deel bewaard in New York, Ottawa, Londen en sinds 2020 is een deel van het Amsterdamse hoofdkantoor verplaatst naar het zwaar bewaakte Geldcentrum van DNB in Zeist. Het blijven dagkoersen, maar de gehele goudvoorraad van Nederland zou nu ruim 56 miljard euro waard zijn.
De omvang van het door particulieren gehouden goud kan best meer zijn, maar daar zijn geen betrouwbare cijfers van. Dit komt omdat de meeste Nederlanders niet te koop lopen met hun bezittingen.
Wat kunnen we nog verwachten?
Goud is dit jaar al bijna 20% gestegen, dat is in 3 maanden! Terwijl de aandelenbeurzen op verlies staan.. Inmiddels worden de koersdoelen van goud naar boven aangepast. Ook de Bank of America gaf dat de goudprijs binnen twee jaar zal stijgen tot $3500, al lijkt dat nu zelfs wat conservatief.
Weinig mensen beseffen wat voort signaal deze snel stijgende goudprijs is. Ze verliezen nu elke maand enorm veel koopkracht maar handelen/budgetteren nog steeds alsof alles hetzelfde is. Binnenkort kan dit opeens pijnlijk duidelijk worden, als de inflatie verder stijgt en de traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties niets meer opleveren. Dit hangt ook erg af van de situatie in de wereld, zoals de acties van Trump en de oorlogen in Oekraïne en Israel.
Als goud stijgt, is dat vaak niet alleen een marktbeweging. Het is een verschuiving weg van vertrouwen in het systeem zelf. Het is daarom belangrijk om te beginnen met denken in waarde, zoals goud, huizen of zelfs bitcoin, in plaats van geld. Want geld kan constant bijgeprint worden en verliest zijn waarde. Het gaat erom dat je je koopkracht kunt behouden, iets wat centrale banken en grote investeerders zich goed beseffen.
0 Comments