Het is nu bijna wekelijks dat de goudprijs een nieuw record neerzet. Om nog even wat olie op het vuur te gooien, zegt nu zelfs de Bank of America (BofA) dat goud de laatste veilige haven is. Vooral omdat de overheidsschulden blijven stijgen en zo een steeds groter risico worden.

Dat is een uitspraak die we misschien niet te licht moeten opvatten. De Bank of America is de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten, gebaseerd op vermogen. Het bedrijf staat op de vijfde plaats in de lijst met grootste ondernemingen ter wereld, als we de Forbes Global 2000 mogen geloven.

De bank zegt dat de Amerikaanse rentebetalingen een steeds groter deel van de economie in beslag nemen, terwijl er nog geen serieuze plannen zijn om de staatsschuld te verlagen. Een analist van BofA schreef: “Uiteindelijk zal er iets moeten toegeven: als markten terughoudend worden om al de schuldenlast op te nemen en de volatiliteit toeneemt, zou goud weleens de voorkeursactiva kunnen worden. Centrale banken in het bijzonder zouden hun valutareserves verder kunnen diversifiëren.”

Ultimately, something has to give: if markets become reluctant to absorb all the debt and volatility increases, gold may become the asset of choice. Central banks in particular could further diversify their currency reserves,

Aangezien geen van beide kandidaten voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen prioriteit geeft aan begrotingsdiscipline en het terugdringen van de uitgaven, wordt verwacht dat de staatsschuld in de komende drie jaar een recordhoogte zal bereiken. Daardoor zullen de rentebetalingen als percentage van het BBP toenemen. Hierdoor wordt goud een aantrekkelijk bezit nu er zorgen zijn dat markten de nieuwe schulden niet kunnen absorberen. “Gezien de aanhoudende zorgen over de Amerikaanse financieringsbehoeften en de impact daarvan op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt, kan het edelmetaal wel eens het ultieme veilige-havenbezit worden”, aldus de analisten van Bank of America.

Met een goudprijs die record na record blijft breken (inmiddels is de prijs meer dan 80.000 euro per kilo), vragen veel mensen zich af waar het zal eindigen. Afgezien van wat volatiliteit op korte termijn, denken veel analisten dat we nog maar aan het begin staan ​​van een meerjarige ‘bullmarkt’. Waarom? Omdat de marktkapitalisatie van goud (20 biljoen USD) niets is vergeleken met de wereldwijde geldvoorraad van meer dan 100 biljoen USD of de wereldwijde schuld van 315 biljoen USD!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *