Michel Perridon, de bekende Rotterdamse ondernemer, heeft geen warme gevoelens voor banken.
Perridon is bekend van het tv-programma Dragon’s Den en verdiende zijn geld vooral dankzij de verkoop van het bedrijf Trust. Hij nam dat bedrijf in 1989 over van zijn vader, toen bekend als Ashima Technology. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een grote producent van consumentenelektronica. Daarnaast is Perridon ook actief in de aan- en verkoop van vastgoed.
In het FD Magazine stond onlangs een interview met deze succesvolle ondernemer en kwam het onderwerp op ‘banken’.
Op mijn zesentwintigste heb ik de computergroothandel van mijn vader overgenomen. Moest ik goodwill betalen, 5,8 miljoen gulden. Ik ben niet superintelligent, maar ik snapte het spelletje en wist dat ik veel geld ging verdienen. Na een jaar had ik 5 miljoen verdiend en ging ik naar de bank. Hé, ik ben nu 5 miljoen waard, zei ik. Meneer Perridon, zeiden ze, u staat nog steeds 8 ton in de min, want we trekken de immateriële activa af van het eigen vermogen. Toen heb ik pas balans leren lezen! Wist ik veel wat goodwill was, ik was aan het ondernemen. En ik geloofde in mezelf.
Binnen vier jaar, dus voor zijn dertigste, was hij financieel onafhankelijk. Sindsdien had hij de bank blijkbaar steeds minder nodig en dat voelde goed. Ook nu mijdt hij nog steeds ‘het spook van de bank’.
Nee, banken zijn niet mijn grootste vrienden. Hele vervelende instituten, met vaak hele vervelende mensen. Komen in een mooi pak binnen en overbluffen je, ik krijg er rillingen van. Dit is een heel rare tijd. Als je 250.000 euro op de bank hebt staan, moet je geld betalen. Krankzinnig. Ik zou iedereen willen adviseren: koop assets, assets, assets, want dat geld is dalijk geen klote meer waard.
En daar heeft de beste man gelijk in. Zelfs de chef investeringen van de grootste vermogensbeheerder ter wereld (Blackrock) adviseert tegenwoordig om je geld te stoppen in “all governments can’t print”, denk aan auto’s, huizen, goud en ja, ook Bitcoin. Perridon lijkt echter vooral te kiezen voor vastgoed. Zo kocht hij vorig jaar nog, midden in coronatijd, winkelpanden in Rotterdam op de Lijnbaan en de Karel Doormanstraat. Zakenblad Quote schat Perridons vermogen op 375 miljoen euro.
0 Comments