Vanaf dit najaar (oktober 2021) moet je bij ING betalen als je een gezamenlijke rekening hebt, vaker geld opneemt/stort dan gemiddeld of in het buitenland woont.
Gezamenlijke rekening
Heb je een gezamenlijke rekening bij de ING Bank? Vanaf het najaar moeten alle rekeninghouders met een gezamenlijke rekening 1,10 euro per maand extra betalen. Volgens ING worden er bij een gezamenlijke rekening veel meer transacties gedaan dan normaal. Klinkt logisch, aangezien het een GEZAMENLIJKE REKENING is.
Geld opnemen of storten
De bank wil een eind maken aan het gratis onbeperkt geld opnemen, net zoals de ABN. Dat begint met de studentenrekeningen, want dat zijn van die rotzakken die juist vaak geld pinnen. Dus studenten, let op: het mag twaalf keer per jaar gratis, daarna kost het 0,80 euro per keer! Werkelijk ongelofelijk, willen ze nu echt deze doelgroep gaan straffen? ING maakte over 2019 een nettowinst van 4,7 miljard euro, was dat niet genoeg? Moeten deze euro’s er ook nog bij?
Wonen in het buitenland
Een ING rekening wordt ook duurder voor klanten die in het buitenland wonen, door de introductie van een buitenlandtoeslag. ING-klanten met een adres in het buitenland betalen vanaf oktober 1 euro per maand per rekening meer. Vreemd, want je zou denken dat iemand in het buitenland minder geld opneemt, minder geld stort, dus minder geld kost. Maar nee, mensen in het buitenland, die hun ING rekening hebben gehouden, krijgen straf. Ze hielden hun rekening zodat ze -als ze in Nederland zijn- met euro’s kunnen betalen, maar dat is voor ING blijkbaar niet interessant genoeg.
Het echte probleem
Het verdienmodel van een bank is (of “was”) het verschil tussen de rente op de korte en lange termijn. Een bank leent geld op de korte termijn door geld van spaarders te gebruiken. De spaarders krijgen daarvoor rente.
Dat was vroeger, in de tijd toen er nog geen negatieve rente was. Daardoor komen de baken in de problemen en zijn ze de kosten flink aan het ophogen, aangezien ze niks mer verdienen aan spaarders. Spaarders kosten geld en ING is ze liever kwijt dan rijk!
En nu?
De rente is nu 0% en de kosten worden steeds hoger. Dit gaat langzaam, in stapjes, zodat niet iedereen direct gaat protesteren. Doel is om contant geld zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Hierdoor gaan steeds meer mensen over op digitaal geld en wordt een bankrun onmogelijk gemaakt. Op dat moment kunnen ze heel gemakkelijk de negatieve rente invoeren en zijn we locked-in?
Ter info, hier de kosten voor geld opnemen en storten, vanaf juli 2021 (PDF)
0 Comments