Ondertussen blijft de koers van Bitcoin stijgen, en het vertrouwen in fiatgeld dalen.

ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf zei eerder deze week, tijdens een webinar in Dublin, dat de prijsstijging van Bitcoin doet denken aan de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Goh, die hadden we nog niet eerder gehoord. In 2017 riep men dat namelijk ook al. ‘Het is erger dan de tulpenmanie’, zei JPMorgan Chase destijds. De koers was toen rond de 8.000 dollar. Inmiddels heeft JPMorgan ook het licht gezien en claimen ze nu dat Bitcoin kan stijgen naar 146.000 dollar, aangezien het concurreert met goud als “alternatieve” valuta.

Bij de ECB zijn ze wat meer halsstarrig. Logisch, aangezien de populariteit van Bitcoin slecht is voor de macht die ze nu hebben. Ze vrezen dat een populaire digitale privé-valuta het monetaire beleid zou kunnen ondermijnen. En terecht. Ze waarschuwen daarom voor de extreme volatiliteit van virtuele munten, maar kunnen niet verhinderen dat steeds meer mensen hun fiatgeld omwisselen. Door de extreem lage rente levert sparen immers niets meer op, terwijl virtuele munten juist in waarde stijgen.

Volgens ECB-bestuurslid Makhlouf zou Bitcoin momenteel geen risico voor de financiële stabiliteit vormen. Zou hij het ook zeggen als het wel zo was?

Persoonlijk zou ik er mijn geld niet in steken, claimt Makhlouf, die tevens gouverneur is van de Ierse centrale bank. Hij zei dat terwijl sommigen Bitcoin als een investering beschouwen, driehonderd jaar geleden, mensen geld in tulpen stopten omdat ze ook dachten dat het een investering was. Datzelfde kun je ook zeggen over elke aandelenbeurs, maar wat Makhlouf buiten beschouwing laat is dat Bitcoin juist een antwoord is op een mislukt monetair systeem.

De geldpers blijft doorgaan
Hét grote nadeel van geld en het huidige systeem zoals wij dat kennen, is dat de centrale banken het onbeperkt bij kunnen drukken. Sinds het begin van de crisis in 2008 laten de instellingen als de Fed, de Europese Centrale Bank en de Japanse centrale bank zien dat dat niet slechts een theoretische mogelijkheid is; zij doen dat op ongekende schaal.

Toch heeft de ECB al geruime tijd een grote angst voor de Bitcoin. In een opiniestuk van Benoît Cœuré uit 2018 claimde hij al dat een CBDC het antwoord is op Bitcoin.

If it were to come, a CBDC would have to be as convenient for consumers and businesses to use as the commercial equivalent. It would have to be hacker-proof. If we want to stop illegal use, it should not grant the same anonymity of cash to users. [..] Despite its many faults, bitcoin has put the spotlight on an old failing of our current system: cross-border retail payments.

Sinds de start heeft Bitcoin in een relatief korte tijd een behoorlijke weg afgelegd. Ter vergelijking, de eerste guldenbiljetten kwamen in 1814 in omloop. De komst ervan is tot op zekere hoogte te vergelijken met Bitcoins: ook bankbiljetten waren iets nieuws en onbekends. De Nederlander begon de guldenbiljetten pas vanaf circa 1850 te aanvaarden. Waar bankbiljetten dus decennia nodig hadden om geaccepteerd te worden, lijkt het bij Bitcoin een stuk sneller te gaan..


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *