Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, denkt dat we er rekening mee moeten houden dat prijzen langdurig blijven stijgen.
Dat zei hij tijdens een online evenement van de Zwiterse bank UBS. Zijn uitspraak is opvallend, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel druk discussieert over hoe lang de inflatie nog oploopt, en wat dat betekent voor de rente en het opkopen van obligaties.
De rente
Knot zei eerder al eens dat de rente niet alleen laag is vanwege het beleid van de ECB, maar vooral omdat er wereldwijd meer partijen zijn die willen sparen, dan dat er partijen zijn die willen investeren.
Op de rentemarkten wordt met argwaan gekeken naar de stijgende inflatiecijfers. De Nederlandse inflatie kwam in september 2021 uit op 2,7 procent. De gemiddelde inflatie in Europa kwam zelfs hoger uit, in september was deze 3,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. De angst dat deze inflatie weleens wat langer aan zou kunnen houden, komt tot uitdrukking in stijgende marktrentes.
Het opkopen van obligaties
Onlangs stelde ECB-president Christine Lagarde dat wat haar betreft de coronasteun in maart volgend jaar afloopt (2022). De grote vraag is echter wat er daarna gebeurt. Het lijkt immers onwaarschijnlijk dat de ECB helemaal stopt met het kopen van obligaties.
Die coronasteun, waarbij de ECB bezig is met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties, kan oplopen tot 1850 miljard euro(!). Daarnaast loopt er nóg een obligatie-programma, dat stamt uit de nasleep van de vorige crisis. Via dat programma koopt de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties. De verwachting is dat dat bedrag omhoog gaat zodra de coronasteun stopt. Klinkt logisch… te abrupt stoppen kan namelijk een schrikreactie op de financiële markten veroorzaken.
Klaas Knot denkt het er zijne van
Net als de rest van het ECB-bestuur denkt de Nederlandse centrale bankier dat de huidige hoge inflatie (ruim 4% in oktober) van tijdelijke aard is. “Na jaren van lage inflatie is de inflatie de 4% gepasseerd in oktober, voor het eerst in dertien jaar”, zo zei Knot. Een beetje inflatie is wat hem betreft best welkom, maar we moeten ook niet te gemakkelijk denken over de risico’s als die inflatie hardnekkiger blijkt.
Het ene opkoopprogramma inruilen voor het andere, dat ziet Klaas dus niet zitten. Dat levert teveel risico op en er zijn nog teveel vraagtekens rond de inflatie. Eén van die risico’s is wanneer lonen, in reactie op de hogere prijzen, ook snel gaan oplopen. Dit kan de inflatie verder opstuwen, de zogenoemde loon-prijsspiraal.
De oorzaken van de huidige inflatie zijn “van voorbijgaande aard”, denkt Knot, “maar niet noodzakelijkerwijs van korte duur”.
Image-credit: DNB.
0 Comments